16.2 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

Antwerpse topgoochelaar Gil Ricardo 80 jaar

Gil Ricardo is in april 80 jaar geworden. Hij heeft 60 jaar mensen ‘misleid’ met zijn goocheltrucks, maar denkt er toch nog niet aan om te stoppen. Afbouwen wel. Maar hij kan terugblikken op een indrukwekkende carrière met grote prijzen en internationale waardering tot in Las Vegas. Veel heeft hij te danken aan zijn mentor Frans Snoeck. We zochten hem om om te informeren waar het allemaal begon. Wil je Gil Ricardo bereiken? dat kan via de website www.gilricardo.be, per mail : [email protected] of per telefoon 0475/32 32 68.

 

Gesprek met Gil Ricardo

 

Er was vroeger een winkeltje in Antwerpen in de Kievietstraat en die verkochten confetti en al die toestanden en die mevrouw Ann Hardy die goochelde ook en die heeft mij een paar trucks laten zien en zo ben ik in contact gekomen met de goochelwereld en ook mijn mentor Frans Snoeck had een winkeltje in de Ommeganckstraat van juwelen en horloges en die mens was zodanig gefascineerd door goochelen en dat klikte tussen ons en zo is bij mij het goochelen begonnen.

Die Frans Snoeck die is jouw voorbeeld geworden?

Ja dat was voor mij één van de grote voorbeelden, dat was in feite een mens die ook laterale denkwijze had over goochelen en dat klikte tussen ons twee. Hij is dan daarna mijn mentor geworden en heeft mij een beetje opgeleid als goochelaar zowel op vlak van manipulatie, technieken bijgeleerd allemaal, ook hoe je je beweegt op een podium, dat was in feite, ik herhaal het, mijn rechterhand in de goochelwereld. Hij was de (be)denker en ik was de uitvoerder.

Je hebt eigenlijk grote carrière gemaakt niet alleen in België, je bent ook internationaal bekend geworden.

Ja ik was ook, dankzij Frans Snoeck heb ik ook vaak meegedaan aan goochelwedsrijden. Internationaal en ook in Nederland bij manier van spreken en ik heb ontelbare prijzen gewonnen, zonder pretentie, en de hoofdprijs was de gouden goochelstok. Die wordt overhandigd aan die goochelaar, die dus veelzijdig is, origineel is en goed kan presenteren. Dat was een visueel nummer van 12 minuten en als finale productie van een goudfazant. Niet uit een doosje, neen, gewoon de handschoenen omhoog werpen, pakken een goudfazant-verschijning, dat was de finale.

Dat goochelen is dat eigenlijk een beetje mensen misleiden of is dat een handigheid?

Mijn bescheiden mening is … natuurlijk uiteraard handigheid hé, maar ook een Engels woord daarvoor ‘misdirection’, een afleiding. Hoe kun je iemand beïnvloeden? Door uw bewegingen, hoe hoe dat je iemand benadert, uw gesprek met het publiek dat zijn allemaal toestanden waarmee ge mensen kunt beïnvloeden.

Je stond ook nog op de cover van een heel bekend internationaal goochelmagazine hé?

Ja maar weinig mensen weten dat. Wij hebben in België dankzij Gunther Guinée een collega van mij, … Die heeft een goochelmagazine en de naam is Escamoteur. dat is een internationaal tijdschrift dat dus gans Nederland en ook België bestrijkt.

Je bent nu tachtig geworden ga je nog voort blijven goochelen?

Ja ik wil nog voort blijven goochelen, zolang het nog kan. Het intrigeert me zodanig als ik zeg ‘ik doe dat graag’ … ik probeer af en toe nog eens op te treden, want als je een nieuwe trucs creëert, dan moet je dat ook kunnen demonstreren aan de mensen, aan de toeschouwers. Je kunt niet van u zelf eigen zeggen dat je goed bent …. en door contactname (met het publiek) na mijn optreden, dan kunt ge zeggen ‘voilà dat is een goede truc en dat kan ik terug opnieuw herhalen.

Want je wil ook niet ontgoochelen hé …

Nee ik wil zeker niet ontgoochelen, want goochelen is niet eenvoudige hé … Ik kan begrijpen …. bij een optreden, bij bvb close-up goochelen, het goochelen van zeer kort bij, met korte mouwtjes aan de tafel en er zitten 20 mensen CEO’s van een bedrijf of weet ik wat, op topniveau, eerst en vooral, die mensen willen u pakken op uw fouten hé. Maar ga je van die tafel weg en je hoort daar zeggen ‘amai wat is dat?’ … Uw truck gaan ze vergeten, maar niet uw naam of uw persoonlijkheid en dat is zeer belangrijk, ook in het goochelen.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws