14.7 C
Antwerpen
donderdag, mei 23, 2024

Antwerpse kunstenares ook in buitenland gewaardeerd met corona-kunst

Els Matthys is een gewaardeerde schilderes in Vlaanderen. Met haar corona-schilderijen wekte ze ook veel belangstelling in het buitenland. De verpleegster die in het UZA werkt, werd zelfs uitgenodigd voor een expositie in New York.

 

Gesprek met Els Matthys

 

Kunstenares Els Matthys is al jaren een gevestigde waarde in het Antwerpse, maar gooit nu ook hoge ogen in het buitenland. Als verpleegster werd ze aangegrepen door de ellende die corona teweeg brengt.

Wel ik werk als verpleegster in een ziekenhuis en dan ineens komt die coronacrisis op u af en dat grijpt u toch wel enorm aan als mens. De angst die dat met zich meebrengt, de onzekerheid, het verdriet, de pijn in uw omgeving en dan ook vooral voor al die mensen die dat van nabij hebben moeten meemaken daar heeft dat een enorme emotionele impact op en dan daarbuiten ook heel veel gevolgen voor de samenleving dus dan vond ik ‘ja dan moet ik toch echt iets met doen ik ben kunstenaar en ben aan de slag gegaan’ en zo is eigenlijk mijn eerste werk gecreëerd en dat heb ik dan ‘de Ommekeer’ genoemd.

En het bleef niet bij dat ene schilderij.

Nee nee nee zeker niet. Door dat succes van dat eerste werk ‘de Ommekeer’ was mijn enthousiasme zo groot eigenlijk dat ik terug aan de slag ben gegaan. Dan heb ik een tweede werk gemaakt. Ik heb het dan genoemd ‘de helden met een hart’ en daar wil ik wil ik mee tot uitdrukking brengen aan de ene kant de kracht en aan de andere kant een kwetsbaarheid in de zorg. Dan heb ik nog een werk gemaakt ‘Troost’ en wat ik daarmee wil meegeven is eigenlijk de eenzaamheid dat een bepaalde groep, een heel belangrijke groep in de samenleving treft en dat zijn de ouderen.

Ze mogen zeker niet vergeten worden. En dan als finale wil ik heb ik een tweeluik gemaakt en ik heb dat genoemd ‘Perspectief’ en daarmee wil ik eigenlijk zeggen ‘ik hoop dat die vreemde ongewenste gast volgend jaar vlug verdwijnt en dat voor iedereen het licht terug maar gaan schijnen.

Els Matthys was één van de eerste kunstenaressen die uitpakte met corona kunst en dat werd ook snel opgepikt in het buitenland

Dat was echt overweldigend. Dat is eigenlijk begonnen met mijn werk de ommekeer te posten op de verschillende Amerikaanse Facebook-pagina’s en zo heb ik op een dag bericht gekregen vanuit New York, van een professor daar in de kunsten en die stelde voor om een expositie te doen met mijn werk in een aantal andere kunstenaars ook in New York zelf, dus dat is iets dat je niet direct verwacht, dat was fantastisch en daar is het niet bij gebleven. Ik had mijn werk ook gepost op een Franse Facebook-pagina ‘Brigade des nurses’, duizenden reacties erop gehad, super en ze hebben dan ook dat werk gebruikt als profiel voor hun Facebook-pagina.

En dan nog op de frontpagina van de krant en dan nog een aantal interviews op de radio ja, dat was niet niks.

www.Aantwaarpe.be

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws