20.4 C
Antwerpen
woensdag, juni 19, 2024

Antwerpse kathedraal heeft nu ook eigen – hemelse – bieren

Sinds kort heeft de Antwerpse kathedraal 2 eigen bieren. Aurora en Memento. Deze bieren zijn (voorlopig) alleen in de kathedraalshop te koop. Maar je kan ze ook degusteren in de bistro De Plek, de gezellige ontmoetingsruimte in de voormalige Sint-Janskapel achter de sachristie van de kathedraal. Als het weer het toelaat kan je bovendien op het unieke terras.

 

De 2 Antwerpse kathedraalbieren : Aurora (Blonde) en Memento (donkere)
foto ©Aantwaarpe.be

Gesprek met Eerwaarde Pater Bart Paepen van de Kathedraal

 

Sinds een aantal jaren heeft onze kathedraal een bistro en die bezoekers van de kathedraal kunnen binnentreden en er iets kunnen eten maar vooral ook iets kunnen drinken en wij dachten in de goede Vlaamse vooral kerkelijke traditie om dat te koppelen aan een eigen bier en dus zijn wij in gesprek gegaan met een aantal kleinere bierbrouwers en we hebben iemand gevonden die voor ons een exclusief bier wilde maken.

Het zijn eigenlijk twee bieren …

Inderdaad het is een donker bier en een licht bier. Beide hebben ze 7,7 procent alcoholgehalte, dat wil zeggen dat ze zowat tussen de Westmalle Trappisten in zitten, allebei met een specifieke smaak die naar onze mening, … we hebben de ervaring dat mensen ofwel de donkere lekker vinden ofwel de lichte. Ze liggen zo ver uit elkaar dat ze twee heel verschillende smaakpaletten raken blijkbaar.

Voor alle duidelijkheid het is geen Trappist, het is ook geen Abdijbier …

Nee het is echt kathedraalbier maar we hebben het niet Kathedraalbier genoemd. Ze hebben beide hun eigen naam gekregen en het lichte bier heet Aurora en het donkere bier heet Memento.

Van waar die namen?

Dat is een heel gesprek geweest, de maker van het bier wilde heel graag dat er echt specificiteit was inhoudelijk ook, want heeft nagedacht over welke ingrediënten horen thuis in een kathedraal-
bier en oorspronkelijk zaten we te denken aan een bijbelse naam of zo maar toen hoorden we dat hij het lichte bier had gekoppeld aan de oostkant van de kathedraal waar het licht opkomt, een belangrijk gotische elementen in de architectuur en hij zei en daarom heb ik er aurora aan toegevoegd. Blijkbaar een kruid dat zo heet en dan zijn we aan denken ja waarom het dan niet Aurora noemen, koppelend aan de oostkant van onze kathedraal, waar het licht het duister overwint en het donker bier waarom koppelen we dat dan niet aan de westkant van onze kathedraal, waar de ondergaande zon eerder gekoppeld wordt aan de sterfelijkheid van de mens. Wat overigens ook zichtbaar is in het portaal van de kathedraal. Buiten zit er een monnik boven de poort een monnik met op zijn schoot en doodskop en dat is een zogenaamde ‘memento mori’. Dat betekent ‘denk eraan je gaat dood’. Het is een herinnering aan onze sterfelijkheid want zo willen wij een kerk altijd binnenstappen als sterfelijke mensen en het is die ‘memento mori’ waar we dan de naam Memento aan gekoppeld hebben en dan heeft onze biermaker daar speciaal nog een kruid toegevoegd aan het mengsel om een link te maken namelijk het paradijskruid, is dat niet mooi?

De bijbel is onlangs opnieuw gepubliceerd met enkele aanpassingen en daar zit sinds kort ook bier bij …

Ja inderdaad, gelukkig! Dat is voor de Vlaamse kerken een grote overwinning dat we eindelijk erkend worden.

De mensen kunnen het hier alleen in de kathedraal komen proeven?

Juist, dat is voorlopig alleen in onze kathedraal te proeven in de bistro of te koop in onze shop.

In De Plek dat trouwens ook een bijzondere plek is in de kathedraal …

Ja het is echt een project waar we heel blij mee zijn dat we dat hebben kunnen realiseren De Plek heet onze bistro en het is een plaats van ontmoeting dat is haar belangrijkste rol. We moeten geen geld verdienen aan die bistro. de Plek wil een plaats zijn waar tijdens het toerisme mensen die onze kathedraal bezoeken even tot rust kunnen komen, een babbeltje doen, maar het is ook cruciaal dat het een plaats is waar de kerkgaander, de mensen die naar de kerk gaan, na de vieringen ook even kunnen babbelen en genieten van wat er aan lekkers te krijgen is, onder andere dus ons bier.

En er is zelfs een terrasje aan hé?

er is zelfs een terras aan, wat buiten aangekondigd wordt als het mooiste terras van Antwerpen.

Meer Antwerpse reportages op www.Aantwaarpe.be

Volg Antwaarpe.be ook op de sociale media : Facebook, Twitter, Instagram en YouTube.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws