13.9 C
Antwerpen
donderdag, maart 23, 2023

Beleef een magische Winter in Antwerpen

Binnen een maand start Winter in Antwerpen. Van zaterdag 4 december tot zondag 9 januari wordt het historisch centrum weer omgetoverd tot een feeëriek winterwonderland. Vanaf het station Antwerpen-Centraal leidt een lichtslinger bezoekers tot de evenementensite in het historisch centrum, waar iedereen kan genieten van de klassiekers zoals de kerstmarkt en de ijspiste. Maar er staan ook enkele nieuwigheden op het programma. Tijdens een museumnocturne zullen acht musea verrassen met een sfeervol programma. Wie graag in hogere sferen vertoeft kan genieten van een apero of brunch in het reuzenrad of gaat sterren kijken op de uitkijktoren van Het Steen. Ook een magisch kijkspel en muzikale optredens zullen bezoekers verwonderen.

Openingsweekend

In het weekend van 4 en 5 december gaat de magie van start in de historische binnenstad. De evenementensite opent vanaf 12 uur. Bezoekers kunnen er iets eten en drinken, struinen langs de verschillende kraampjes of genieten van de verschillende attracties en belevingen. Zowel op zaterdag- als zondagavond zal kunstschaatser Kevin Van der Perren met een betoverende show de ijspiste inschaatsen. Nadien zorgen winterbars Bar Den en Den Après met dj-sets voor de nodige sfeer. Bezoekers die zich dit weekend uitdossen in een originele winterse outfit maken kans op een verrassing.

Nieuw dit jaar

Naast de klassiekers staan er een aantal nieuwigheden op het programma.

Museumnocturne (MAS, DIVA, Red Star Line Museum, Museum Mayer van den Bergh, Letterenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Maagdenhuis en FOMU)

Altijd al ‘Night at the Museum’ eens in het echt willen beleven? Op donderdag 16 december openen 8 musea uitzonderlijk ’s avonds hun deuren, van 17 tot 22 uur (FOMU tot 23 uur) worden bezoekers ondergedompeld in een feeërieke sfeer. Naast de vaste collecties en lopende tentoonstellingen zijn er dansvoorstellingen, muziekoptredens, voorlees-sessies en rondleidingen. Van vertellers die oude kerstverhalen weer tot leven brengen, een betoverende balletvoorstelling tot een ontmoeting met echte ridders en nog zoveel meer. De ideale gelegenheid om de musea op een verrassende en sfeervolle manier te ontdekken. Een nocturneticket kost 12 euro en geeft toegang tot alle deelnemende musea. De ticketverkoop start vandaag: bezoekers reserveren hun nocturneticket online op de website van het museum waar ze willen starten.

Sterrenkijken (Steenplein)

Wie graag de sterren en planeten eens van heel dichtbij wil zien, moet zeker langsgaan bij Het Steen. Hier organiseert Volksterrenwacht Urania bij helder weer op woensdagavonden kijkmomenten met sterrenkijkers op het dakterras.

Magisch kijkspel (Steenplein)

In de schaduw van het Steen bevindt zich een bijzonder Instagramplekje. Ga hier op zoek naar de feeërieke installatie, die je meeneemt naar een sprookjesachtige stad. Een eigenzinnig en uniek tafereel dat tot ieders verbeelding spreekt. De ideale plek om even te poseren voor een kerst- of nieuwjaarskaart.

Apero en brunch with a view (Steenplein)

Stap in het reuzenrad en geniet met vrienden of familie van een gezellige apero (donderdagavond) of heerlijke brunch (zondag) met een fantastisch zicht op de Schelde en de sfeervol verlichte stad. Koukleumen hoeven geen schrik te hebben, want de afgesloten gondels houden de winterkou buiten.

Muzikale verrassingen op de Handschoenmarkt

Vergeet zeker niet tijdens de weekends langs te lopen op de Handschoenmarkt, waar Nello en Patrasche zoet liggen te dromen tussen de feeërieke verlichting. Jong en oud kunnen hier ’s avonds genieten van muzikale verrassingen.

Workshop met elfjes (Bar Den, Steenplein)

In Bar Den knutselen kinderen op 11 en 12 december samen met elfjes kerstversiering, die ze nadien ophangen aan de kerstbomen op de Grote Markt en de Handschoenmarkt.

Klassiekers

De vaste waarden die in het centrum voor sfeer en gezelligheid zorgen, zijn ook dit jaar aanwezig.

Kerstmarkt (Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui, Steenplein)

De kerstmarkt is dé plek om iets te eten en drinken. Naast winterklassiekers zijn smaken uit andere landen hier vertegenwoordigd. Wie nog op zoek is naar een origineel geschenk, kuiert even langs de slinger van kramen, waar onder meer ambachtelijke producten te vinden zijn. Verspreid over de site staan verschillende vuur- en warmte-elementen, zoals een reusachtige vuurschaal en betoverende wereldbol, waaraan bezoekers zich kunnen opwarmen.

IJspiste en Den Après (Groenplaats)

Op de overdekte ijspiste van 1000 m² draaien jong en oud opnieuw toertjes rond het standbeeld van Rubens. Wie even wil uitrusten kan terecht in de ernaast gelegen winterbar, Den Après. Regelmatig zullen hier ook activiteiten georganiseerd worden.

Reuzenrad (Steenplein)

Met een hoogte van 55 meter garandeert het reuzenrad een prachtig zicht op winters Antwerpen.

Perfect Sky (Grote Markt)

Naast het standbeeld van Brabo staat een grote kunstige overkapping, waaronder het sfeervol uitrusten is, of waar geliefden zichzelf fotograferen onder de maretak tijdens een innige kus of omhelzing.

Joe Xmas House (Grote Markt)

Radiozender Joe strijkt dit jaar met hun Santa’s factory neer op de Grote Markt. Voorbijgangers zien hier bekende radiostemmen aan het werk tijdens live uitzendingen. Naast mini-concerten staan er enkele verrassingsoptredens op het balkon op het programma.

Bar Den (Steenplein)

Het Steenplein verwelkomt ook dit jaar winterbar Bar Den. Binnen in de grote, stemmige houten schuur, opgetrokken in Canadese stijl, kunnen bezoekers iets eten en drinken of een van de vele dj-sets bijwonen. Buiten vleien ze zich neer in de wintertuin met terras en foodcorner. Voor de allerkleinsten is er een speeltuin en wordt er regelmatig animatie voorzien.

Openingsdagen en -uren

De site van Winter in Antwerpen is van 4 december tot en met 9 januari elke dag open, telkens:

  • van maandag tot donderdag: van 12 tot 22 uur
  • op vrijdag en zaterdag: van 12 tot 24 uur
  • op zondag: van 12 tot 22 uur
  • uitzonderingen:

o   op 24 en 31 december en op 2 en 9 januari: van 12 tot 18 uur

o   op 1 januari: van 15 tot 24 uur

  • Joe Xmas House zal live radio uitzenden t.e.m. 2 januari

Winkelzondagen, vuurwerk, ‘t Stad trakteert

Tijdens de eindejaarsperiode zijn er heel wat opties om te shoppen, wordt het nieuwe jaar met het traditionele nieuwjaarsvuurwerk ingezet en sluit de Winter in Antwerpen af met een nieuwjaarstraktatie.

Winkelzondagen (Binnenstad)

Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. Maar in december zijn de winkels in de binnenstad op álle zondagen open. Dus zowel op 5, 12, 19 als 26 december als ook op 2 januari kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden. Mogelijkheden genoeg voor het vinden van de juiste kerst- en nieuwjaarscadeaus.

Vuurwerk op oudejaarsnacht

Op oudjaarsavond kunnen feestvierders plaats nemen op hun favoriete plek langs of met zicht op de Schelde. Tijdens het traditionele nieuwjaarsvuurwerk zal via de radio de bijhorende muziek synchroon te beluisteren zijn zodat iedereen dit magisch moment mee kan beleven. Wie de winterse temperaturen liever niet trotseert, kan alles live volgen op Eén.

t Stad trakteert (Evenementensite)

Op zondag 9 januari zijn alle Antwerpenaars vanaf 12 uur welkom om zijn eindejaarsperiode af te sluiten met een gezellig samenzijn.  Bezoekers krijgen jetons voor een consumptie, schaatsbeurt of rondje op het reuzenrad. De ideale manier om de start van het nieuwe jaar te vieren.

Alle info over Winter in Antwerpen en meer details over de specifieke attracties en belevingen staan op www.winterinantwerpen.be en op Facebook, klik hier voor de rechtstreekse link.

Coronamaatregelen

In de musea volgen de bezoekers de daar geldende maatregelen. Voor de winterbars en de ijspiste is een Corona Safe Ticket (coronapas) vereist. Verder wordt aan alle bezoekers gevraagd om de huidige coronamaatregelen opwww.winterinantwerpen.be na te kijken vooraleer ze naar de stad komen. Alle attracties en belevingen zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen van de maatregelen.

 

Meer Antwerpse reportages op www.Aantwaarpe.be

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
605VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws