18.7 C
Antwerpen
donderdag, juni 20, 2024

Antwerps ensemble Zvezdoliki wil kamermuziek populair maken

Het Antwerpse ensemble ‘Zvezdoliki‘ wil de kamer muziek bekender maken bij het grote publiek. Kamermuziek is vooral klassieke muziek, die vroeger werd uitgevoerd in een kleine ruimte, in een intieme sfeer. Initiatiefneemster Oriana Dierinck ziet de toekomst rooskleurig tegemoet, want er komen enkele mooie voorstellingen en het ensemble kan opnieuw een concert geven voor de daklozen in Antwerpen onder de noemer ‘Noot voor Nood’. Parel aan de kroon is de opname van een CD, Maria de Buenos Aires.

videobeelden optredens VRT

Gesprek met Oriana Dierinck van Zvezdoliki

Zvezdoliki is een kamermuziek gezelschap gevestigd in Antwerpen en de hoofdzetel is hier in Borgerhout.

Wat is kamermuziek?

Kamermuziek is klassieke muziek die uitgevoerd wordt in kleinere bezettingen, dus die oorspronkelijk werd geschreven om letterlijk uit te voeren binnenskamers en door de eeuwig heen heeft zich dat dan verplaatst naar de concertzalen.

Hoe groot is jullie gezelschap?

Dat varieert … We zijn een beetje een kameleon, qua gezelschap, dat varieert van 2 tot 14 -15 afhankelijk van welke stukken we spelen.

Wat voor stukken spelen jullie?
Ik zou bijna zeggen alles vanaf de Renaissance, we doen soms ook hedendaagse arrangementen van hele oude stukken, bijvoorbeeld van Dowland of van het Stabat Mater van Pergolesi dus dat is 16e – 17e eeuw, soms zelf nog vroeger tot nieuwe stukken die speciaal voor ons worden geschreven van componisten die nog leven.
Welke instrumenten komen er allemaal zo aanbod?

Sowieso de dwarsfluit natuurlijk, want die speel ik zelf, meestal één of twee strijkers. de cello zit er heel vaak in. De basisbezettingen is eigenlijk dwarsfluit, piano, cello en afhankelijk daarvan breid ik dan de strijkers uit, richting strijkkwartet of zelfs meer. De laatste keer met de opnames van Maria de Buenos Aires hadden we vijf strijkers, een piano en accordeon, een elektrische gitaar, twee zangsolisten en een verteller en twee slagwerkers. Dus dat was de uitgebreide bezetting dus.

Maria de Buenos Aires, dan zitten we  in de tango ….

Ja, super he, heel mooie muziek, vooral dit stuk wou ik ooit eens in mijn leven gespeeld hebben, omdat dat dat toch zo … Het is de enige Tango opera die ooit geschreven is en Piazzolla is natuurlijk op zich een heel interessant figuur.

Je bent nog met een heleboel projecten bezig he …

Ja, ik werk aan een nieuwe editie van ons benefietproject ‘Noot voor Nood’. Dat is een concert eigenlijk dat geld inzamelt voor de daklozenwerking in Antwerpen. De ene keer doen we dan voor Sant’Egidio, de andere keer voor Al Ikram.

Er is ook een cd die jullie hebben uitgebracht …

Ja, een super-CD! Ik ben er enorm fier op, omdat, ja hoe moet je dat uitleggen …

Om zoiets te kunnen doen moeten heel veel dingen mee zitten. Er moeten 14 mensen vrij zijn, de studio moet vrij zijn.

Er moet ook nog financiële middelen zijn, het moet allemaal een beetje zo wat in dezelfde richting wijzen om zoiets te kunnen realiseren. dus ja dat was op zich wel echt een unieke ervaring, ja. Dat is eigenlijk een mirakel dat die daar gekomen is en en dat voelt ge ook, die energie van ‘het is nu de moment’ dat zit ook wel in die opname. Dat is anderhalf uur muziek en dat is een afwisseling in kortere nummertjes van heel hevige explosieve muziek en heel meditatieve stukken die allemaal aan elkaar worden verbonden eigenlijk door heel poëtische teksten in het Argentijns. Dat is dus eigenlijk één groot verhaal over Maria.

© Aantwaarpe.be 2023

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws