28.2 C
Antwerpen
zaterdag, juli 20, 2024

Antwerp Ghostwalk brengt ‘De Vlam van Sint-Anneke’ weer tot leven

Antwerp Ghostwalk heeft een nieuwe wandeling gelanceerd op de Antwerpse Linkeroever ‘De Vlam van Sint-Anneke’. Gids Ludo Weyckmans neemt je mee langs historische plekken en vertelt er over de dorpsfiguren en gebeurtenissen. Foto’s en afbeeldingen uit lang vervlogen tijden illustreren hoe het leven er aan toe ging op het mondaine ‘Sint-Anneke’. Humor, anekdotes en dialect zijn de sleutelwoorden.

Gesprek met Ludo Weyckmans van Antwerp Ghostwalk

De nieuwe wandeling die we hebben opgestart vanuit Antwerp Ghostwalk, die heeft de naam gekregen ‘de vlam van Sint-Anneke’. Onze wandeling die vertrekt aan de voetgangerstunnel, het oude Sint-Anneke eigenlijk, het echte dorp dat daar al staat van de elfde, twaalfde eeuw, en onze wandeling die eindigt op de plage, het vroegere uitgangspunt waar dat de Antwerpenaar zijn vertier kwam zoeken.

Is het een historische wandeling?

Het is een beetje van alles. Het zijn vooral anekdotes, maar uiteraard als je een stukje over het dorp vertelt, als je over de bebouwing vertelt, als je over de tunnels vertelt, de overzet, … dan zit daar een stukje geschiedenis in, maar die geschiedenis die vertellen we vooral aan de hand van volksfiguren, van verhalen en van anekdotes.

Zijn er veel volksfiguren op linkeroever?

In het oude dorpje waren er tamelijk wat en ook de mannen van den overzet bijvoorbeeld, … iedereen had een bijnaam, dat was de gewoonte. de mensen kenden elkaar niet bij naam in die tijd, maar bij de bijnaam en over zulke mensen daar komen ook wel wat verhalen in onze wandeling terug.

Je illustreert de wandeling ook met een aantal afbeeldingen …

Ja, we zijn er in gelukt om toch wel leuke afbeeldingen te vinden, vanaf de latere geschiedenis, maar we hebben bijvoorbeeld ook het Spaans fort dat in de buurt van het Vlaams Hoofd stond. In 1885 heeft men 2 sjieke zaken gebouwd ter gelegenheid van de expo die in Antwerpen toen plaatsvond en men wou de mensen ook wel een daguitstap naar Linkeroever aanbieden vandaar het de bouw van het kursaal en het belvédère en uiteraard de glorietijd van de plage die kan je best ook met hier en daar een afbeelding nog eens aan de mensen tonen.

En de mensen komen ook te weten waar de uitdrukking ‘en oep Sint-Anneke mosselen’ vandaan komt …

Inderdaad ja. Dat kan ik misschien vertellen … Er was op een bepaalde moment een Franstalige politieker, die kwam een meeting houden in Antwerpen. De zaal zat vol en hij begon zijn uitleg in ’t Frans en onmiddellijk was er iemand links achteraan in de zaal en die riep ‘Helaba! in Vlaanderen Vlaams hé en rechts van achter in de zaal was er iemand in die repliceerde ‘ja en oep Sint-Anneke mosselen’ en daar is een zegswijze gebleven die nu nog altijd – misschien iets minder – wordt nog altijd in gebruik is.

(MUZIEK : Marianneke van Sint-Anneke)

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws