17.1 C
Antwerpen
vrijdag, juni 14, 2024

Anniek ‘Ellentriek’ Francken komt aan huis voor kleine klusjes

Het is vaak moeilijk om een vakman (of -vrouw) aan huis te laten komen. Vooral als het om een kleine taak gaat, zoals een lichtschakelaar vervangen. Vooral oudere mensen blijven zo vaak in de kou staan. Anniek Francken voert elektriciteitswerken uit in een kleine straal rond haar woning in Deurne. Daar komt ze met haar bakfiets aan huis om die kleine werkjes te doen. Ze wil het ook goed opvolgen en dat wordt moeilijk als je in een groter gebied operationeel bent. “ik denk altijd aan mijn tante van 100 jaar, als daar iets stuk is, is dat belangrijk dat iemand dat snel komt oplossen”.

‘Anniek Ellentriek’ komt voor kleine klusjes aan huis
foto © Aantwaarpe.be

Gesprek met Anniek Francken van Elektriciteitswerken Anniek Francken

 

Ik wil heel lokaal werken en dat wil ik ook doen op een fiets, gewoon qua ecologie maar ook het is gewoon veel makkelijker. Ik ben veel sneller bij klanten, ik kan snel heen en weer fietsen. Door die fiets ben ik ook wel beperkt, ik fiets maar 4 max 5 kilometer, maar ik kom ook langs voor één schakelaar, want ik vind het belangrijk … ik denk altijd aan mijn tante, die is net 100 geworden, als er bij haar een schakelaar stuk is, is het voor haar heel belangrijk en ik vind het belangrijk dat iedereen daarvoor moet komen, en als je lokaal bent, dan kom je daar ook voor langs, dan moet je ook geen verplaatsingskosten aanrekenen, dan ga je gewoon voor die ene schakelaar en help je mensen uit de nood, dat vind ik wel heel belangrijk.

Inderdaad, hoe groot is je actieradius dan?

Maximum 4 – 5 km binnen Deurne, Borgerhout en Borsbeek en dan zit het eigenlijk al zo goed als vol. Heel zelden kom ik nog een beetje in de stad, maar eigenlijk wordt het dan al heel ver omdat het redelijk druk is, maar ja als het echt heel belangrijk is, kom ik ook wel bij mensen.

Het zijn vooral kleine jobs die jij doet?

Ja, vooral eigenlijk renovatie. Mensen hebben de slechte keuring en het moet in orde gebracht worden, dan kom ik bij mensen langs omdat in orde te brengen, maar ook een schakelaar die kapot is, een lamp die niet meer werkt, er is kortsluiting, daarvoor kom ik ook langs.

Ja want een elektricien bemachtigen of laten komen dat is dikwijls een huzarenstukje …

Ja ik merk ook wel dat er inderdaad heel veel mensen vragen van goh kom je toch naar hier, wil je niet effe naar Boechout komen want we hebben echte dringend iemand nodig, maar ik vind het belangrijk dat als je ergens komt voor een grote klus bijvoorbeeld keuringsklaar maken, dan vind ik ook dat je de opvolging moet doen. Als er daarna iets stuk is, moet je ook terugkomen. En dat is gewoon niet altijd handig als dat bijvoorbeeld in Boechout is, dat is op zich niet ver maar als ik 10 kilometer moet fietsen, ja dat is gewoon niet zo interessant en dan merk ik ook dat ik er minder snel aan toe kom, terwijl ik het wel belangrijk vind dat je ook voor die kleine dingen een opvolging doet.

Hoe is die idee ontstaan?

Wij hebben een huis gekocht, 11 jaar geleden, en ik wou alles zelf doen thuis, maar ik was bang van elektriciteit, dus ben ik het dan gaan studeren in avondschool en heel veel jaren naar de avondschool geweest, één of twee avonden per week en dan had ik mijn diploma en dan vroegen mensen ‘oh wil je bij mij langskomen?’ en toen dacht ik ‘ja waarom maak ik er geen job van?’. Dus nu doe ik het naast mijn job in de zorg, doe ik dit nu in bijberoep eigenlijk.

Actief in de zorg, dan nog in bijberoep elektricien, ga je dat kunnen blijven combineren?

Ik wil dat blijven combineren omdat elektricien zijn, is eigenlijk een heel eenzaam beroep, je staat vaak alleen in de kelder, je ziet weinig mensen, en ik ben ook wel iemand sociaal en wil graag onder de mensen zijn, met mensen babbelen, dus die combinatie nu halftijds in loondienst in de zorg en halftijds dit is voor mij eigenlijk de ideale combinatie en ik streef er ook niet naar om dit voltijds te gaan doen. Dat is eigenlijk op dit met niet de bedoeling.

En wat doe je in de zorg?

Ik ben diensthoofd in de wasserij en de poets bij en vzw De Vijver voor mensen met een beperking in Deurne-Noord, Deurne-Zuid en in Borsbeek.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws