10 C
Antwerpen
donderdag, april 18, 2024

45 jaar Katastroof : nieuwe cd en Katastroof-bier

De Antwerpse cultgroep Katastroof viert zijn 45ste verjaardag. En die gaat niet onopgemerkt voorbij. De band veranderde al enkele keren van bezetting, zo verlieten Zjuul Krapuul en Stef Bef de groep, maar die werden vervangen door Wout Stout en Eli Droge Keli. Op 9 september was er een groot feest op de Dageraadplaats, waar de nieuwe CD werd voorgesteld. Er is ook een Katastroof-bier, vertelt Jos Smos.

Gesprek met Jos Smos van Katastroof

De nieuwe cd die heet ‘Zottekot’ en dat waarschijnlijk al onze dertigste al die we hebben uitgebracht. Natuurlijk deze is de eerste cd in de nieuwe formatie van Katastroof. Eigelijk is dat formatie Katastroof 7.0. Dus we zijn al 45 jaar bezig, Katastroof 1.0 heeft geduurd tot 1999, dan is er ene uit gekomen, dan is er ene bij gekomen en dan zijn er wat wisselingen geweest, dan hebben we 19 jaar lang met drieën geweest als Katastroof 5.0, dan is er weer ene uit gegaan dat waren er nog een paar gasten die er af en toe bij zijn gekomen, dat was dan Katastroof 6.0 en na zitten we terug in een vaste formatie van drie personen Katastroof 7.0 en ik ben de enige de enige oorspronkelijke nog … De laatste der Mohikanen.

(muziek ‘Zuipe, Zuipe, dat kan ik goe)

Maar is de muziek dan nog altijd hetzelfde zoals we van Katastroof mogen verwachten?

De muziek is volledig hetzelfde, dus die twee gasten die erbij zijn gekomen, die doen dat volledig in de sfeer van de oude Katastroof. Trouwens in het begin hebben we niets anders gedaan dan alle oude hits leren spelen, laten te spelen, leren zingen, die mannen moet je niet leren zingen, maar die hebben automatisch ook alles van de oude Katastroof overgenomen. Ze hebben twee heel schoon stemmen, zijn betere muzikanten dan ik zelf en het is ook veel steviger geworden want elk van die twee nieuwe (zangers) die spelen ook alle twee bas. Dus als de ene gitaar speelt …. We hebben altijd een stevig rock-gehalte tegenwoordig en de laatste optredens hebben we gezien dat dat heel hard in slaagt.

En wat staat er op die cd ? wat mogen we daarvan verwachten?

Op de cd staan allemaal nieuwe nummers, alhoewel, er zijn er twee bij, die ooit al eens op een solo cd van mij zijn verschenen, onder andere ‘de Gigolo-jig’ maar ik heb die erbij gezet omdat een van de nieuwe groepsleden Eli droge keli daar ook al gitaar op speelde en dan een ander nummertje dat altijd uit de boot is gevallen van Katastroof, dat is ‘pissen in de pompbak’, maar dat heeft een heel hoog Katastroof-gehalte en die mannen vonden dat zo goed dat dat zeker bij mocht en voor de rest zijn het allemaal nieuwe nummers. Van mijn zijn er een paar bij die al lang in de schuif lagen, maar er zijn ook een aantal totaal nieuwe bij.

Er is nog nieuw werk, maar dan in de vorm van een bier …

Oh ja voor ons 45 jaar bestaan te vieren, hebben we dus in een microbrouwerij, zo noemen ze dat, een biertje gelanceerd. Oep nen avond zijn we daar naartoe gegaan, we hebben 6 verschillende bieren … in begin hebben natuurlijk de nodige afspraken gemaakt en dan heeft die brouwer 12 verschillende soorten bier laten maken, de ene al wat meer hop, de andere dan weer meer alcohol enzovoort, en daar wat meer suiker, zo dat we 12 verschillende soorten hadden we hebben die met drieën getest, heel plezante avond en eigenlijk unaniem vielen we op nummero 5 en dat is dan het Katastroof bier geworden. Ik heb er trouwens een staan.

Voila sé zo gaat dat eruit zien. Die etiket daar gaan ze zijn geld voor geven, allez, die flesjes daar gaan ze geld voor geven. want dat is, laat ons zeggen maar een tijdelijk product.

Het is waarschijnlijk met het meeste alcohol geworden?

Nee, dit hebben we absoluut niet willen doen, omdat het iets moet zijn waar ze regelmatig van doordrinken, want er waren
er met veel alcohol bij, maar het is wel een biertje van hoe goesting. Dus ge hebt direct goesting voor de volgende te pakken.

Waarnaar smaakt het? Kan je het vergelijken met een bier?

Euh ja, laat ons zeggen het zit ergens tussen pils en Duvel naar mijne smaak, daarom mag ik het graag, want ik ben een Duvel-drinker.

9 september dan stellen jullie de nieuwe cd voor op de Dageraadplaats, …

Amai, dat was een lastige bevalling. We wouden dat doen op de Grote Markt in Antwerpen, maar ineens mocht dat niet meer, want er zijn strengere normen wegens geluidsoverlast daar, de Groenplaats krijgen we dan ook niet want dat waren dezelfde nieuwe normen daar, dan wouden ze ons versassen naar het Steenplein. Daar kun je amper met duizend man, en ja ons fans kennende, die gaan bakken bier mee pakken, die gaan tegen de bomen pissen of in ’t Scheld pissen, en dan nog uitschuiven, … en in’t water belanden. Dus dan hebben we gezegd, ‘dat kunnen we niet maken’ en dan hebben we gevraagd, ‘wat zjn nog andere oplossingen?’ en dan viel ineens het woord ‘Dageraadplaats’, dat is potverdomme achter mijnen hoek, dus de Dageraadplaats wordt het.

Maar gaat die niet te klein zijn?

Ik vrees van wel ja, maar wie eerst komt, eerst maalt, die heeft zijn plaatske hé.

Je blijft ook nog actief als zingende stadsgids hé?

Dat is mijn lang leven, samen met ‘die van ongs’, ja dat is mijn lang leven. Dat blijft doorlopen, zelfs met de covid is dat herstart, op een lager ritme eigenlijk, maar nu zit dat terug ‘in de oude elan’ zou ik zeggen.

© Aantwaarpe.be 2022

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws