17.5 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

Keihart voor Duchenne: prachtige kunstwerkjes op keien

Bert Wollaert beschildert keien. Dat doet hij niet alleen als hobby, hij wil er ook geld mee inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Zijn zoon heeft die spierziekte en daarom wil Bert de ziekte meer onder de aandacht brengen. De keien die hij  beschildert zijn stuk voor stuk mooie kunstwerkjes, van Van Gogh tot Picasso. Wie de keien wil bewonderen, kan binnenkort terecht op Lambermontmartre, waar Bert ze zal exposeren en verkopen.

Gesprek met Bert Wollaert van ‘Keihart voor Duchenne

Keihard voor Duchenne is een ideetje dat ik vorig jaar in september opdeed.

Het beschilderen van keien, enerzijds voor een project ‘Duchenne’, de ziekte van Duchenne. Mijn zoon heeft de ziekte van Duchenne, dat is 15 jaar geleden naar aanleiding van de hielprik vastgesteld en dat is een ernstige spieraandoening en er bestaan nog geen medicijnen tegen, dus dat is nog steeds in ontwikkeling.

Men is daar al de een kwart eeuw koortsachtig naar aan het zoeken en dat vergt ontzettend veel studie, ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek en we hebben, vanaf dat we hoorden 15 jaar geleden, mijn zoon is nu 15, hebben wij besloten om daarrond geld in te zamelen, heel veel geld …

En om geld in te zamelen beschilder jij nu keien …

Ja, dat is één van de projectjes. We zijn eigenlijk vooral gestart met ‘Duchenne Heroes’. ‘Duchenne Heroes’ is een mountainbike-tocht die al 16 jaar wordt georganiseerd. Het is een Nederlands initiatief en daar doen wij ook al ieder jaar met mee. Ik vind ook wel dat ik het ‘riders for Pelle-team’ moet vernoemen en bedanken want wij doen dat nu toch al twaalf – dertien jaar. Ieder jaar meedoen met de ‘Duchenne Heroes’ en het is eigenlijk daar dat ik de idee om die stenen te beschilderen heb opgepikt. Vorig jaar bij de editie in september vond ik op een zekere dag tijdens het evenement een kei, een (beschilderd) keitje, en dat lag daar gewoon en ik dacht van ‘amai dat vind ik een mooie initiatief, dat wil ik ook doen’ en zo ben ik eigenlijk de week daarop gewoon begonnen met keien te beschilderen en ondertussen is het een beetje uit de hand gelopen, de hobby en zit aan mijn 88ste kei bezig,

ik kan daar eigenlijk niet mee stoppen, het is zo ontspannend, zo leuk zo …

Ik zie er ook echte kunstwerken tussen liggen, een van Gogh bijna  …

Ja weet je, je komt zo’n beelden tegen en soms spreken die je aan en dan denk ik ‘oh, dat kan ik misschien eens op een kei zetten’, en van Gogh leent zich inderdaad wel daartoe, vooral om zijn kleuren combinatie die is een ontzettend warm en ook dat komt goed terecht vind ik op mijn keien. Het is soms wel zoeken hoor, soms moet ik echt zeggen van ‘kijk dit is ook een van Gogh’, want het is echt … ik neem de compositie eigenlijk rudimentair over en daar gaan dan al mijn cirkels …

Je hebt eigenlijk zelfs een nieuwe stijl ontwikkeld …

Ja dat is eigenlijk heel toevallig gekomen, want ik was aanvankelijk begonnen met een 20 – 30 tal keien en een beetje aan het variëren geweest, mijn eerste keien die trekken niet meer op de huidige eigenlijk, die waren ook mooi, dat denk ik wel, maar plots had ik zo eens een paar kleuren achteren elkaar in een cirkel gezet en dacht ‘dit is echt wel mooi’.

Het ‘circlisme’ …

Het ‘circlisme’ was geboren eigenlijk …

Mensen zeiden me ‘dat is een stijl die eigenlijk nog niet bestaat en dat is echt wel uw eigen stijl’, wat mij dan wel wat deed fantaseren, het dadaïsme bestaat al, weet ik veel wat dat juist is, het pointillisme, het kubisme, maar het ‘circlisme’ bestond nog niet dus dacht ik ‘ja we plakken er ineens een nieuwe de nieuwe naam op het ‘circlisme’.

 

Wie meer info wil over de ziekte van Duchenne, kan terecht op  www.duchenneparentproject.be, https://spierziektenvlaanderen.be en de Nederlandse website https://duchenne.nl/wat-is-duchenne-spierdystrofie/.

 

© Aantwaarpe.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws