11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Plantwerp: Kamerplanten en de juiste verzorgingstips

Plantwerp blaast dit jaar 3 kaarsjes uit. De plantenwinkel op de Vrijdagmarkt in Antwerpen is de enige die uitsluitend kamerplanten verkoopt in de oude binnenstad. Gaëll begeleidt de mensen in hun aankoop. Ze merkt dat veel jongere mensen tegenwoordig kiezen voor een huis met veel groen. Wie hier over de vloer komt, wordt steevast overladen met tips en raadgevingen.

Gesprek met Gaëlle Buntinx van Plantwerp

Gaëlle Buntinx van Plantwerp
Foto : © Aantwaarpe.be 2022

Ik heb altijd al een winkel gewild, al van kinds af eigenlijk en het product is in de loop der jaren een aantal keer veranderd, maar uiteindelijk is de passie voor planten er toch doorgekomen en ik woon hier zelf in centrum en ik mis hier eigenlijk een winkel die zich specialiseert alleen maar in die kamerplanten en vandaar dat ik de stap gezet om om zelf zo’n winkel zo’n winkel te openen.

Kopen de mensen veel planten tegenwoordig?

Ja dat is al een tijdje aan de gang, ik denk toch al een jaar of vijf dat eigenlijk mijn leeftijdsgenoten later aan kinderen beginnen en eerder een huisdier nemen en heel veel planten, maar het is niet alleen mijn leeftijd natuurlijk, maar het is in die klasse wel heel populair, maar het is eigenlijk in alle leeftijden heel erg gegroeid dat mensen meer in huis met groen bezig zijn.

Wat zijn zo de trends in de (kamer-)planten?

Wel de Philodendrons zijn eigenlijk één van de populairste planten, daar zijn heel veel soorten en variaties in, dat zijn ook heel makkelijke planten in die zin dat ze geen direct zonlicht nodig hebben, want dat valt niet in elk huis binnen. Ze hebben ook maar één keer per week of één keer in de tien dagen water nodig, dus je kunt ze ook een beetje verwaarlozen en ze zijn ook heel mooi dus, vandaar waarschijnlijk ook hun populariteit.

Mensen geven planten vaak ook teveel water hé …

Ja dat klopt, dat is eigenlijk de meest voorkomende fout in de verzorging van kamerplanten dat is dat ze teveel water geven. Als een plant er een beetje sip uit ziet, hebben mensen nogal snel de neiging om te zeggen van ‘oei hij heeft dorst’, maar meestal is het net het tegenovergestelde dus dat er onderaan in de aarde de wortels eigenlijk aan het rotten zijn. Dus mijn advies is altijd om beter te weinig water te geven dan te veel. Want een plant die te weinig water heeft, die komt er nog wel bovenop. In de natuur zijn er ook periodes van droogte, maar een plant die teveel water heeft gehad en die wortels die dan beginnen rotten, dat is een proces dat niet meer of toch moeilijk kan gestopt worden.

Jij geeft dus ook advies aan mensen over planten?

Inderdaad. Alle mensen kunnen hier binnenstappen, mensen met groene vingers, maar ook mensen met totaal geen groene vingers, en ik help ze echt wel op basis van een aantal vragen van ‘waar ga je de plant zetten?’, ‘Gaat die dicht bij het raam staan?’, ‘Gaat die ver van het raam staan?’, ‘Zijn de mensen vaak thuis of vaak uit huis?’, bijvoorbeeld en op basis van die vragen probeer ik samen met de klant op zoek te gaan naar de ideale plant eigenlijk, en ze krijgen inderdaad achteraf ook altijd verzorgingstips mee.

Reportage © Aantwaarpe.be 2022

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws