Aan de Oude Beurs in Antwerpen ligt in de tuin van erfgoedhuis Den Wolsack een pronkkamer: de Hofkamer. Die zet haar deuren open in de aanloop naar de Open Monumentendag op 12 september.
De Hofkamer is ook nog in de running voor het Erfgoedjuweel. U kunt op deze of de andere 4 kandidaten stemmen via https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/het-erfgoedjuweel-2021/over
Gesprek met Helena Ten Berge van Herita

Herita
Wij zijn heel blij met de nominatie van De Hofkamer voor het Erfgoedjuweel en omwille van die gelegenheid stellen wij De Hofkamer graag open voor het publiek. Dat kan vanaf nu doorlopend tot aan Open Monumentendag, elke dinsdagvoormiddag en van woensdag tot zaterdag in de namiddag.
Wat is hier allemaal te zien?
Wel, we hebben hier natuurlijk een prachtige ‘pronkkamer’ en dat is één van de redenen waarom wij meedoen met het Erfgoedjuweel, echt een kamer om mee te stoefen en eigenlijk moet je zelf komen ervaren waarom dit zo’n prachtig juweeltje van het erfgoed is.
Je hebt ook een bijzonder toilet hier …
Ja, de Hofkamer heeft een boeken-toilet en dat is uniek in Europa. Het stond in schril contrast met de 18e-eeuwse toiletten uit die tijd ‘kakhuiskens’ zoals men dat noemde, dus kom zeker eens kijken naar ons super-luxueuze boekentoilet dat zich hier in de Hofkamer bevindt.
Er is ook een bijzondere klok …
Ja, wij hebben een gevelklok en zo’n klok dat was een statussymbool, dat kon niet iedereen betalen en daar is ook een rechtstreekse link met de klok van de Antwerpse kathedraal. Die zou ook door een zekere Van Hoof vervaardigd zijn.
Historisch gezien wat was dit voor een pand?
Wel de Hofkamer was eigenlijk een onderdeel van een groter perceel dat enerzijds teruggaat tot de oudste geschiedenis van Antwerpen tot in het midden van de 14de eeuw, het was onderdeel van de Beurs van Antwerpen, de eerste Beurs. De straatnaam Oude Beurs verwijst daar ook nog naar, maar de huidige Hofkamer is eigenlijk een gebouw uit het midden van de 18e eeuw, het werd toen door de toenmalige eigenaar echt gebouwd als een ruimte om mee te pronken.
Wie woonde hier of wie werkte hier?
Wel dat was een rijke koopman en die had het kapitaal om deze ruimte zo in te richten dat hij zijn gasten hier kon ontvangen en ook heel bijzonder aan dit pand is dat de huidige functie de herbestemming eigenlijk de oude functie herneemt. Vandaag is dit ook het visitekaartje van Herita, wij zijn de eigenaar en de beheerder van het pand en wij gebruiken de ruimte voor publiek, ze wordt ook verhuurd en je kan hier recepties en vergaderingen organiseren het is het is nog steeds een ontvangst functie.
En nu staat het eigenlijk weer wat ter beschikking van de Antwerpenaar …
Zeker, ja. Het is ook echt een Antwerps pand. Je hebt hier wel een aantal links naar de Antwerpse geschiedenis. Naast het balkon staan bijvoorbeeld de ‘wildeman’ en de ‘wildevrouw’ en dat zijn de schilddragers van het Antwerpse stadswapen.