17.8 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

Mentale fitheid en geheugen trainen op een speelse manier

Een spel goed voor je concentratie, logisch denken en geheugen en waar geen leeftijd op plakt: Dat is Bridge. Eén van de meest toonaangevende Bridgeclubs, Riviera, bevindt zich in Deurne. De club heeft een eigen gebouw en telt 284 leden, jong en oud. Mentale fitheid wordt steeds belangrijker, daarom dat de bridgesport nog steeds aan populariteit wint. Bovendien is het een hele goedkope en sociale sport.

Gesprek met Raf Bahbout van Riviera Bridge Club

Bridge is een kaartspel, het bestaat al meer dan 150 jaar en wordt door meer dan 50 miljoen spelers wereldwijd gespeeld. Het is voor mij het koninginnespel der kaartspellen.

Is het eigenlijk moeilijk om te spelen?

Het kost zeker een inspanning, ik ga daar niet flauw over doen, maar eens dat je het hebt, heb je een hobby voor het leven, een passie voor het leven zou ik bijna zeggen, want het wordt gespeeld tot op zeer hoge leeftijd. Waar je bij andere sporten vaak op uw 30 – 40 jaar toch stilaan of een fysieke handicap of een handicap hebt op kracht, op inspanning, op snelheid, … heb je dat bij Bridge totaal niet. We hebben mensen van 90 jaar die aan tafel spelen met met mensen van 20 jaar en daar perfect niet voor moeten onder doen, dus het is echt een sport, want het is een denksport voor het leven dat je leert.

Waarom is het zo populair bij senioren?

We merken dat het om twee belangrijke redenen is dat heel veel senioren eigenlijk Bridge leren. Enerzijds je hebt altijd een actieve loopbaan gehad, ge gaat op pensioen en dan is het belangrijk dat je die hersenen blijft trainen: Use it or lose it. Die mentale fitheid, concentratie, geheugen, … dat zijn belangrijke aspecten die eigenlijk in Bridge continu getraind worden op een hele leuke speelse manier. Het tweede is dat ook het sociale aspect er is. Het is één van de weinige denksporten die in teamverband gespeeld worden en we zien ook dat heel veel van onze senioren, die soms ook alleen gevallen zijn, waar de partner eigenlijk van weggevallen Is, dat die ook naar de club blijven komen als tweede huis omdat hier het sociale aspect zo belangrijk is. Ze moeten zich blijven opkleden, blijven inspannen om buiten te gaan en we merken dat dat voor veel van onze senioren een heel belangrijke aspect is.

Het is vanavond bridge-avond en ik zie hier heel wat volk, hoeveel leden telt de club ongeveer?

We hebben 284 leden en we hebben verschillende speelmomenten in de week. We hebben vier speelmomenten, het is ons eigen Clubhuis dus we kunnen zelf nog in functie van de leden die erbij zouden komen extra speelmomenten inlassen.

Mensen die willen leren Bridgen, kunnen die ook hier terecht?

Ja, twee keer per jaar organiseren we een lessenreeks, waarin dat we telkens een stukje theorie geven, stukje inzicht geven en dan heel veel oefenen en zo gaan we stapsgewijs eigenlijk het Bridge-spel aanleren.

Wanneer is de eerstvolgende mogelijkheid?

Nu woensdag – toevallig nu woensdag (22 febr) – is er een kennismakingsavond waarbij geïnteresseerden al eens kunnen komen proeven van waar Bridge eigenlijk inhoudt en waarom dat Bridge eigenlijk een nieuwe leuke passie zou kunnen zijn. Dan de week erop start de volledige lessenreeks. Dat doen we twee keer per jaar, dus nu altijd ongeveer in februari – maart en dan een tweede sessie in september.

Moet je een voorkennis hebben?

Het helpt als je al kan kaarten, als je hebt van troef enzovoort, maar het is geen noodzakelijke voorwaarde. Iedereen kan Bridge leren, alleen de mensen die nog nooit gekaart hebben, zullen een extra inspanning moeten leveren.

Heb je het gevoel dat de Bridge-sport aan populariteit wint ?

Ja klopt, we merken vandaag de dag dus dat fysieke fitheid ontzettend belangrijk is, maar ook mentale fitheid komt meer en meer in het nieuws en Bridge traint die zaken op een hele leuke manier. Daarnaast is het ook zeer budgetvriendelijk. Je hebt geen speciale uitrusting nodig, geen speciaal materiaal nodig, je bent gewoon lid van de club zelfs het materiaal, de speelkaarten worden door de club voorzien dus eigenlijk één van de goedkoopste hobby’s die er zijn en je kan echt werkelijk een leven lang tot aan uw 90 – 92 jaar perfect die die passie blijven beoefenen. Dus het is een zeer veelzijdige sport en het is een leuke sport dus het kan alleen maar een populariteit winnen volgens mij.

© Aantwaarpe.be 2023

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws