18.5 C
Antwerpen
dinsdag, juli 23, 2024

Maagdenhuis pakt uit met origineel zomerprogramma met veel muziek

Het Maagdenhuis is een nog onontdekte parel in Antwerpen. Het voormalige meisjesweeshuis aan het Mechelseplein brengt het verhaal van de Antwerpse wezen, vondelingen en armen door de eeuwen heen. Met de Zomer van het Maagdenhuis brengt het museum een prachtig muzikaal programma en film, allemaal verband houdend met wezen. Het museum zelf, in een historisch gebouw uit de 16de-17de eeuw heeft een aantal prachtige kunstwerken en vertelt het verhaal dat ‘Delfts Blauw’ wel eens zijn oorsprong zou kunnen hebben gevonden hier in Antwerpen.

Gesprek met Gerrit Van Dyck van het Maagdenhuis

We hebben elke donderdagavond een concert in het Maagdenhuis, heel verscheiden van insteek. we starten bijvoorbeeld de zomerreeks met een reggae-concert van Heartwash en band uit Borgerhout die met 8 het podium betreden en het plein hier plat zullen spelen vermoedelijk, de week erna gaan we over naar een singer-songwriter Verlin, dat is het alter ego van Pascal Verlinden, een beeldend kunstenaar en muzikant. Hij heeft platen opgenomen met Stef Kamil Carlens en de zoon van Jan Decleir, dus toch ook wel een groot talent volgens ons, de week daarna hebben een absoluut hoogtepunt van de zomer namelijk de filmvertoning van The Kid, dat is een stomme film van de jaren 20 van vorige eeuw, van en met Charlie Chaplin. Het speciale is, die film gaat over een weeskind dat gevonden wordt door een zwerver en Charlie Chaplin speelt mee in die film en die zelf een weeskind, dus dat is al heel bijzonder op zich. Nu wat die avond nog unieker maakt, is dat we twee fantastische muzikanten gevonden hebben, namelijk Frederik Madou en Andrew Claes, dat is een saxofonist van de band STUFF, echt wel een heel bekende band en zij gaan live een soundtrack improviseren bij die stomme film.

Ik zag op de lijst ook ‘Orphan’-muziek staan, dat is hier heel toepasselijk natuurlijk …

Ja inderdaad, het Maagdenhuis is van 1680 tot 1880 een weeshuis voor jonge meisjes geweest, dus hier zaten altijd een 200-tal meisjes en ja met Orphan-songs brengen we eigenlijk een ode aan die weeskinderen, de vondelingen en de kwetsbare kinderen. We hebben twee heel goede muzikanten gezocht; zangeres Sara Raes, een Antwerpse zangeres, en pianist Stijn Wouters. Ze spelen beide bij de band The Jacquelines, die retro-swing brengen, dus misschien wel bekend bij jullie, en zij zullen een avondvullend programma maken met nummers oorspronkelijk vertolkt door artiesten met een wezen- of vondelingen-achtergrond en dat zijn veel meer artiesten dan je zou denken. Zo hebben we bijvoorbeeld Ella Fitzgerald, Billie Holiday, John Lennon, Tina Turner, Barbra Streisand, het is een ongelooflijk lange lijst van artiesten en het is niet dat ze allemaal echt 100% weeskinderen zijn, maar het zijn wel artiesten die zijn opgegroeid zonder hun ouders. En zangeres Sara Raes zal die nummers zingen voor het publiek en tussendoor ook een woordje uitleg geven over de achtergrond van de artiesten in kwestie.

Het Maagdenhuis is eigenlijk nog een onontdekte parel in Antwerpen …

Toch wel voor heel veel mensen. Ze rijden hier voorbij met tram 7, die vlak voor onze deur voorbij komt, ze kennen het Mechelseplein, de Pallieter, ze kennen Studio Herman Teirlinck, maar het Maagdenhuis is niet bekend bij de meeste Antwerpenaren.

Er is hier ook een vondelingenschuif te zien, iets waar Antwerpen eigenlijk al heel lang mee verbonden is …

Ja inderdaad en nu nog steeds want wij hebben nog altijd een vondelingenschuif in Borgerhout, de schuif van Moeders voor Moeders en de laatste twintig jaar zijn er toch nog negentien kinderen in gelegd, dus het is nog steeds een actueel thema. Nu de vondelingenschuif die op de achtergrond kan zien is een replica, exacte hoogte in afmetingen van de vondelingenschuif die vroeger aan een Tropisch Instituut op het Antwerpse Zuid was. Vroeger was dat het Vondelingenhuis van Antwerpen en die vondelingenschuif hebben wij hier nagemaakt. Het is ook soort van interactief, zeg maar, er ligt een pop in er gaat een belletje als er een kind in gelegd wordt, dus kinderen of grote kinderen, volwassenen zeg maar, die we nodigen ook allemaal uit om er eens een pop in te leggen in de vondelingenschuif langs alle kanten te inspecteren.

Wat zijn nog zo de hoogtepunten hier in het Maagdenhuis?

Wel we hebben onze topstukken ‘de Papkommen’, misschien ook minder bekend, maar het zijn wel Unesco topstukken en het speciale aan die papkommen is, dat zijn kleine kommetjes die beschilderd werden door de weesmeisjes, maar die zijn beschilderd in een typisch blauw, dat de meeste mensen kennen als Delfts blauw. Nu dat Delfts blauw staat een beetje ter discussie, want op het einde van de Gouden Eeuw van Antwerpen zijn heel veel mensen uit Antwerpen gevlucht naar Nederland en ook naar Delft. En pas in die periode duikt in Delft hetzelfde blauw op van onze papkommetjes. Het aller-speciaalste is, dat wij hem een papkom hebben, gesigneerd op de onderkant A.N. en dat er in Delft papkommen zijn opgedoken met diezelfde initialen, dus wij durven stilaan te beweren dat het Delfts blauw misschien wel Antwerps blauw is.

klik hier voor het volledige zomerprogramma het Maagdenhuis 

© Aantwaarpe.be 2022

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws