16.6 C
Antwerpen
vrijdag, juni 14, 2024

Knap geknipt terwijl je voorleest in bib Driehoek in Ekeren

In het kader van de voorleesweek pakt de bib De Driehoek in Ekeren uit met een origineel initiatief : de ‘BibKnip’. Bezoekers krijgen een knipbeurt in ruil om voor te lezen uit een boek van de bib. Op donderdag 24 en dinsdag 29 november kunnen geïnteresseerden terecht, na afspraak via de website 252cc. BIBKNIP is een project in samenwerking met Werkend Leren Antwerpen. bibliothecaris Eveline Potters vertelt er meer over

Gesprek met Eveline Potters van bib Driehoek in Ekeren

Bibknip is een project tijdens de ‘Voorleesweek’. De ‘Voorleesweek’ is een campagneweek georganiseerd door ‘Iedereen Leest vzw’. Voorlezen is uiteraard uitermate belangrijk, het zorgt voor sociale ontwikkeling, voor concentratie, voor veel plezier… Dus wat dat betreft, willen wij dat als bibliotheek natuurlijke extra onderstrepen.

En hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

Tijdens donderdag (24) en volgende week dinsdag (29 november) ontvangen wij in de voormiddag klassen, in samenwerking met de scholen nabij gelegen hier in de buurt. Drie scholen komen in de voormiddag op bezoek en de kinderen die kunnen een boek naar keuze kiezen uit onze collectie. Bedoeling is dat zij voorlezen aan de kapper of kapster die hun haar onder handen neemt, lezen in ruil voor knippen. In plaats van te betalen bedanken zij door voor te lezen.

Er komen scholen, maar in de namiddag mogen ook andere mensen komen: volwassenen, kinderen, …

Absoluut, in de namiddag is iedereen welkom, dus alle doelgroepen worden zeker van harte uitgenodigd voor het namiddag programma, maar we vragen wel om op tijd in te schrijven zodat we ook een beetje een schatting kunnen maken wie er allemaal aanwezig zal zijn.  Dat kan via de website www.252cc.be, het cultureel centrum van Ekeren.

Zijn er nog plaatsen vrij trouwens?

Ja, zeker er zijn nog plekjes, dus iedereen is van harte welkom om in te schrijven.

Waar is eigenlijk de idee ontstaan?

Het idee is ontstaan doordat ik jaren geleden een bericht op de radio hoorde, in mijn auto op weg naar mijn werk. het was een interview met een kapper vanuit de States die eigenlijk naar aanleiding van de start van een schooljaar kinderen een cadeau wou geven om hun haren te knippen, zodat ze mooi voor de dag kwamen aan de start van het nieuwe schooljaar. De knipbeurt was dan ook gratis op voorwaarde dat er dan werd voorgelezen.  Het is eigenlijk met die insteek van het voorlezen dat ik dat wel ook een heel fijn idee vond en dat op die manier hier heb uitgewerkt.

En in ruil gaat iedereen met een kapsel uit het boekje buiten.

Ja, dat is de bedoeling, in onderling overleg met de kapper natuurlijk want hij of zij is nog steeds wel een opleiding, maar dat biedt hem of haar ook het ideale moment eigenlijk, de gelegenheid om te oefenen. Dat is de samenwerking met de afdeling ‘haartooi’ met deeltijds onderwijs in de Bredastraat kunnen zij op die manier ook hier effectief praktijkoefening opbouwen.

Het is eigenlijk gewoon knippen en wat drogen maar een permanent moet men niet vragen waarschijnlijk …

Neen we zijn natuurlijk hier beperkt hè. Het is hier geen kapsalon, het blijft hier nog altijd wel een bibliotheek, maar de kappers in opleiding brengen effectief wel spulletjes mee waarmee zij dan aan de slag kunnen gaan.

Eveline Potters van bib Driehoek, initiatiefneemster van BIBKNIP
foto © Aantwaarpe.be 2022

© Aantwaarpe.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws