10 C
Antwerpen
donderdag, april 18, 2024

Hobby- en modelbouwwinkel Verschooten stopt na 63 jaar

Modelbouwwinkel Herman Verschooten was 63 jaar lang toonaangevend bij de hobbyisten in Antwerpen. Nu is het voor zaakvoerder Rita Verbeelen het moment om zelf een hobby te gaan zoeken. Hobbywinkel Verschooten begon in 1960 in de Kammenstraat als meubelwinkel, maar evolueerde vrij snel naar modelbouw-specialist. Na een passage in de galerij van de ‘boerentoren’ kwamen Herman en Rita Verschooten – Verbeelen terecht in een ruim pand op de Eiermarkt. Nu de huurperiode verloopt, is de tijd aangebroken om zelf een oude hobby op te pikken, vertelt Rita.

Gesprek met Rita Verbeelen van hobby- en modelbouwwinkel Herman Verschooten

We zijn begonnen in 1960 in de Kammenstraat, ondertussen nog eventjes op de Schoenmarkt gezeten, dan, naar hier, … en nu is het einde nabij.

Met spijt in het hart?

Met heel veel spijt in het hart. Want per slot van rekening, als ge zo alle
dagen – buiten de verlofdagen – hier achter de toog staat, ge hebt contact met alle klanten,
dat zijn vrienden geworden hè, ze komen iets vragen, ze komen nog eens terug, ge babbelt
over iets anders, dat zijn echt vrienden geworden hé.

Dat valt dat weg hè.

Heb jij een evolutie gezien in de hobbymarkt en in het speelgoed?

Ja, zeker en vast, van het moment dat ze met alle spullen zijn uitgekomen die digitaal bestuurd moeten worden, hebben er heel veel oudere mensen afgehaakt. Voor wie dat niet gewoon is met een computer te werken, is dat moeilijk hè. Ik heb zelf geluk dat ik de Jona heb, die iedere keer van mij kan overpakken als er iemand een locomotief komt kopen, en die vraagt ‘wilt ge hem eens proberen’ … dat doet de Jona. Ik kan dat niet, ik moet eerlijk zeggen, ik kan niet.

Jullie hadden ook wel alles hè. Van modelbouw, treinen, andere hobby gerief…

Ja, we waren gespecialiseerd hè .We waren feitelijk de speelgoedwinkel voor volwassenen.  Die dan allemaal een hobby hebben want ze hebben allemaal veel tijd, of ze gaan met pensioen of het een of het ander en ze beginnen terug met vliegtuigen te bouwen of ze beginnen met hun trein … een treintafel uit te werken. Ze krijgen een kamer vrij, want ik kinderen zijn buiten, dus ze hebben plaats en meestal hebben ze geld, dat valt mee.

Ik kan aannemen dat modelbouw van generatie op generatie gaat, van vader op zoon misschien op kleinzoon?

Neen, dat is eigenlijk niet echt waar. Wat ze wel komen doen, dat is vragen of we een grote treintafel van hun vader – die er niet meer is, hier kunnen verkopen. Dat is iets wat we hier heel regelmatig horen. Iedereen heeft een ander hobby hé. Het is niet omdat uw vader een hobby heeft, dat jij diezelfde hobby hebt hé.

Nu na 63 jaar stopt het, geen overname geen familie die zegt, wij springen er in?

Neen, kinderen genoeg, maar niemand die in de winkel wil, niemand die hier in de modelbouw is. Ik heb 20 kleinkinderen en er is er geen één of geen enkele die dat ooit gezegd heeft ‘Moeke, mag ik bij u komen werken?’

Nu op het laatste moment heb ik de Niels, de oudste zoon van onze Herman aangenome omdat één van mijn verkopers ziek is dus … moet hè.

En dan nu na 63 jaar hobby materialen te verkopen
zelf een hobby zoeken?

Ja, nu het groot ‘zwart gat’ heb ik al helemaal gepolsterd dat dat niet pijn doet als ik er in val.

Wanneer valt dan definitief het doek over Verschooten modelbouw?

De 18de februari 2023.

Eigenlijk is mijn huurcontract uit de28ste, maar we hebben nog eventjes tijd nodig om hier alles leeg te maken van kasten en dergelijke. Dus als er mensen zijn die geïnteresseerd
zijn in vitrines of iets dergelijks, ze zijn welkom om te komen kijken naar te kopen.

 

Rita Verbeelen van Modelbouw- en hobbywinkel Herman Verschooten foto © Aantwaarpe.be 2022

© Aantwaarpe.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws