12.8 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

Het verhaal van de enige heks die in Antwerpen op de brandstapel kwam

In Antwerpen is er maar één heks op de brandstapel terecht gekomen, dat was Clara Goessen. Het was een vrouw uit Straatsburg die als vluchtelinge hier terecht kwam. In het Steen werd ze gemarteld en (na wurging) op de brandstapel gezet. Stadsgids Walter Clement raakte door dit verhaal gefascineerd en schreef er een boek over, ‘Ik Clara, mijn verhaal‘.

Stadsgids Walter Clement met zijn boek ‘Ik Clara, mijn verhaal’
Gesprek met Walter Clement, auteur van het boek ‘Ik Clara’

Dat is een boek over Clara Goessen, dat is de enige heks die hier in Antwerpen op de brandstapel terecht is gekomen. Er zijn in totaal 15 heksen daarvoor veroordeeld, ik moet wel even nuanceren, niet enkel vrouwen ook mannen. 20 procent mannen en 80 procent vrouwen is gewoon de doorsnede van de veroordeelde heksen. Ik heb het boek geschreven over haar (Clara) die hier verbrand is geweest hier op de grote Markt en op basis van de processtukken heb ik het getracht heel haar leven terug te reconstrueren, vanaf haar geboorte, die we weten was in Straatsburg, en dat hebben we dus ook staan in de akte en vanaf Straatsburg tot dat ze in Antwerpen is gekomen heel haar levensverhaal. Alles wat gebeurd is in het boek is is authentiek, is historisch correct bijvoorbeeld zij maakt ook mee het beleg van Leiden en de val van Oudewater en is dan met de Duitse huurlingen hier in Antwerpen terecht gekomen.

Maar toch is het een fictieboek hè ?

Het is een fictieboek want wij hebben weinig historische gegevens over haar leven. Vroeger was het vaak dat men enkel de naam schreef en de geboorteplaats, meer niet en voor de rest weten we dat het een sekswerkster was en dan hebben we rest fictief moeten invullen ja. Eigenlijk op basis van wel feiten die kunnen kloppen want wij weten ook dat in Straatsburg eigenlijk de huurlingen daar passeerden omdat daar de Rijn het gemakkelijkste was om over te steken en zo het verhaal verder gezet.

We staan hier ook niet toevallig in Het Steen hè?

Hier is ook de plaats waar iedereen terecht kwam die ‘ondervragingstechnieken’ moest ondergaan. Hier was het ook de ‘scherpe examinatie’, wat wil zeggen dat men hier de folteringen toepaste om tot bekentenissen te laten overgaan en we zijn hier in de poorterskamer, dat is de mooiste kamer van Het Steen eigenlijk voor de rijken. De arme mensen zaten beneden in de kelders.

Waarom zat dan Clara hier?

Clara zat hier – in het fictieve verhaal – omwille van het feit dat dit … men moest alles betalen. De stad betaalde niets voor het verblijf hier en als men geld had kon men hier in de Poorterskamer zitten waar dat men zelfs zijn eigen bed kon meebrengen waar dat er ik moet zeggen restaurant eten werd gebracht om het maar zo te zeggen, tegenover in de kelder wat dat je dus enkel een roggeverdommeke kon krijgen.

Nu Clara Goessen die – vind jij – is onterecht veroordeeld en daar wil jij een rechtzetting voor hè?

Inderdaad ik wil daar rechtzetting voor. Niet alleen hier in heel Vlaanderen en ook in het buitenland is men bezig om een revival te doen en dus de heksen terug in ere te herstellen. Ik ben daar al een aantal jaren mee bezig, ik heb in het begin haar voorgedragen aan de straatnamencommissie om een straat naar haar te noemen. Dat werd in eerste instantie geweigerd en dan is dat terug via de Antwerpse Burgervader Bart De Wever is opgenomen in de reservelijst van de straatnamen, maar we weten allemaal zoveel straten komen er ook niet bij elk jaar. Dus het kan nog een tijdje duren voordat ze een straat gaat krijgen. Ik dacht nee, hier mag het niet stoppen dat men doordenkt, dat men weet kijk vrouwen zijn in die tijd was een heel moeilijke positie.

Nu mensen die jouw boek willen lezen of kopen waar moeten die terecht?

Die kunnen drie punten terecht: die kunnen bij De Standaard Boekhandel terecht, die kunnen bij Boekscout rechtstreeks online bestellen of bij Bol.com.

© Aantwaarpe.be 2024

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws