14.8 C
Antwerpen
vrijdag, juni 14, 2024

Halve kip met curry ‘een typisch Antwerps gerecht’

Restaurant Monkey King is een vaste waarde bij de liefhebbers van de Chinese keuken in Antwerpen. Reeds 17 kan je er terecht voor traditionele gerechten en bijzondere specialiteiten. Toch zijn de Chinese restaurants in Antwerpen sterk ‘vervlaamst’, Zo is een halve kip met curry meer Antwerps dan Chinees, vertelt Philippe Ng.

 

Chinees eethuis Monkey King, Lange Dijkstraat 12, 2060 Antwerpen

 

 

 

Gesprek met Philippe Ng van Chinees eethuis Monkey King

 

De specialiteiten van Monkey King dat zijn de scampi met lookboter en sambal, de honingkip met zwarte peper en ook de loempia hier wordt nog op de traditionele manier gemaakt, het deeg wordt volledig zelf afgebakken wat maakt dat dat toch wel een unicum is in Antwerpen.

Wat maakt die Chinese keuken zo populair?

De Chinese keuken hier in Antwerpen is populair, die heeft ook een hele geschiedenis van jaren de 60 en is de keuken een stukje geëvolueerd naar een beetje een Belgische Chinees die helemaal anders dan in Nederland of in Frankrijk, dus heel toegankelijk.

Wat maakt het hier zo anders? De sauzen bijvoorbeeld, denk ik maar …

De sauzen ja bijvoorbeeld, de saus dat hier populair is de currysaus, de currysaus is een traditioneel gerecht dat van mijn moeder komt en die dan weer van haar nonkel komt en die dan toch een samenstelling heeft gemaakt dat een zeer straffe, dikke lekkere currysaus maakt.

Je sprak van jouw mama, … Je mama die hangt hier trouwens in de zaak in een mooie schilderij …

Ja, dat klopt ja, deze foto is een ingekleurde wit-zwart foto van voordat ze vluchtte vanuit China naar Hong Kong dat is in tussentijd na 17 jaar (dat Monkey King open is) toch een mascotte van het restaurant. Dat is een hele geschiedenis, het levensverhaal is ook opgetekend in een boek.

Ja dat heb jij een geschreven hé, en hoe heeft dat boek trouwens?

Het boek heet ‘Hart van Mandarijntjes’ en is verkrijgbaar in het restaurant ook.

Jij doet ook wandelingen in Chinatown …

Dat klopt ja ik doe al wandelingen in Chinatown toch al een 16 jaar in tussentijd en het blijft heel boeiend om daarover te vertellen. De wandeling in Chinatown gaat vooral om hoe de Chinezen in Antwerpen zijn terechtgekomen, dat is vrij uniek, niet alleen voor Antwerpen, maar ook voor de Vlaming, het is een hele mix met de stukje Belgische geschiedenis en hoe dan de Chinezen naar België zijn gekomen …

Kan je daar al iets meer over vertellen?

De eerste chinezen die zijn gekomen met een boot, die hebben hier een restaurant gevestigd hier in Antwerpen, … sommigen dan zijn gekomen via Nederland, die dan afzakten van ginder, daar (in Nederland) bestaat de Chinese gemeenschap al langer en later werd dan via mond-aan-mond reclame bekend dat restaurants in Antwerpen en extra personeel nodig hadden. Waar gaan ze dat extra personeel halen? Men ging dat dan halen in Hong Kong omdat er hier gewoon te weinig chinezen waren en zo evolueerde die buurt en werd groter in groter door mensen te laten overkomen die dan in de Chinese keuken gaan werken.

De Chinese keuken op zich … bestaat niet hebben want het is eigenlijk zo’n groot land het zijn eigenlijk de verschillende windstreken, er zijn allemaal verschillende keukens?

China is effectief een heel groot land dat we grosso modo tot vier hoofdkeukens kunnen indelen en hetgeen dat je hier in Antwerpen ziet is een een stukje van die Chinese keuken en dan nog wel een beetje vervormd vervormd naar de Belgische smaken, laat ons zeggen dat het vooral de Kantonese keuken is. De meeste Chinezen die in België zijn, zijn Kantonees, die zijn gevlucht vanuit Hong Kong, en dan heb je een evolutie van wat de vraag is, wat de Belgen graag mogen en hebben we dat dan wat aangepast naar wat jullie graag lusten, bijvoorbeeld een halve kip mijn rijst en curry dat is heel typisch Antwerps, met een half kieken, met het Kiekenkot dat in Antwerpen is, en later werd de currysaus daar aan toegevoegd …

Eigenlijk is dus kip-curry meer Antwerpse dan dat het Chinees is?

Kip-curry is perfect Antwerps.

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws