17.5 C
Antwerpen
zaterdag, juli 13, 2024

De as waar de wereld rond draait, loopt dwars door Antwerpen

Marc Fransen, zanger bij de Grungblaers en voormalig nieuwsanker van ATV heeft een boek geschreven. ‘Tot in den Draai’ is een verzameling verhaaltjes over Antwerpen en zijn inwoners. Uitgangspunt is dat Antwerpen dé wereldstad is en dat staaft hij met onweerlegbare bewijzen. Zo kom je te weten dat de as waar de wereld rond draait dwars door Antwerpen loopt. Wij hadden een uitgebreide babbel met Marc op het terras van ATV.

Het boek ‘Tot in den draai’ is vanaf 1 december in alle boekhandels.

Gesprek met Marc Fransen over zijn boek ‘Tot in den draai

Wel dat is mijn allereerste boek en waarschijnlijk ook mijn laatste denk ik dan altijd. Dat is een verzameling van verhaaltjes, verhaaltjes in een wereldtaal. Ik kan dat even goed als mijn algemeen Nederlands, dus de echte wereldtaal is niet het Engels maar is het Aantwaarps, het zijn verhaaltjes in het Aantwaarps, die ik schrijf, al drie jaar, voor Radio Minerva en wekelijks wordt er eentje uitgezonden. En op een bepaald moment was er een uitgever die zei ‘zou je die eens niet wat bundelen een paar?’ En ik heb dat gedaan. Dat zijn 35 van die verhaaltjes over Aantwaarpe en de inwoners van Aantwaarpe.

Vertel zoiets iets …

Wel eigenlijk he belangrijkste dat je moet weten is dat Antwerpen dé wereldstad is. Als je spreekt over de stad, dan heb je het over Lier en desnoods over Mortsel, wat ik niet kan begrijpen, of New York zelfs … Nee, bij ons is ’t stad. ’t Stad zoals het Steen. Dus het is de glorie van Aantwaarpe. Maar iedereen die in Antwerpen woont en zich Aantwaarpenèr voelt, die mag en moét getekend hebben. Al de anderen moeten hun mond houden, die rond de stad wonen die mogen toekijken hoe wij het doen, maar die mogen geen kritiek geven en dat staat hier ook duidelijk in.

Trouwens de as waar de wereld rond draait …

Die zit hier in Antwerpen en ik bewijs dat in deze boek. Op een bepaald moment ben ik op Google Earth aan het zoeken en wat zie ik? Ik ga het niet vertellen wat ge moet den boek mor lezen, maar ergens hier in’t stad is er een heel klein puntje dat ergens uit steekt, waar de mensen een heel ander verhaal over vertellen wat niet juist is,

en mijn verhaal is wél juist, want dat is de as, door de wereld door, en heel de wereld draait, draait rond die as. En de middelpuntvliedende kracht ervan zorgt ervoor dat een beetje van de glorie van Antwerpen ook naar de parking Antwerpen gaat.

Het is in het Aantwaarps geschreven, neem ik aan?

Ja, ja en neen. De inleiding is geschreven in het Aantwaarps, maar een speciaal soort Aantwaarps, van de Sven De Ridder die heeft het woord vooraf gedaan, dan de echte inleiding over het boek is in het algemeen Nederlands. Waarom, omdat als je Antwerps schrijft dat is niet simpel hè, het Antwerps schrijven, maar de verhaaltjes die zijn ook getranscribeerd zoals ze zeggen in het Antwerps maar ik heb er een heel speciaal systeem voor waardoor dat iedereen dat kan lezen zonder dat je denkt van wat staat daar nu? Zoals ‘goat’ en ‘zaain’, dat kunnen niet lezen. Dus ik heb een heel speciaal spelling van het Antwerps gemaakt, maar er bovenop is er bij elk hoofdstuk een QR-codeke, en dat QR-codeke pak je met je smartphone en ge scant dat in en dan hoor je mij dat verhaal, waar je aan zijt, vertellen in de schunste toal van iel de wereld.

Becanus heeft trouwens een boek geschreven dat Antwerps dé oertaal is …

Ja, dat is één van mijn verhaaltje. In één van de inleidingen van mijn verhaaltjes zeg ik dat en de mensen doet dat af als een theorie, allez een theorie begod. Dat is geen theorie, dat is pure wetenschap. Adam en Eva spraken in het Aards Paradijs Antwerps,
want anders zou het geen Paradijs geweest zijn.

‘over de slout tot ons doed’. Ja de rijmt niet hè. En dat is sloet, dat is niet slout. Nee het Het Aantwaarps, net zoals alle andere wereldtalen, Chinees, Spaans, Engels, … heeft ook verschillende varianten …

Ja, en dat leg ik uit waarom dat dat zo is. En daarom is ook zo moeilijk om te zeggen ‘nee het is zo hè, het moet zo zijn’. de Grungblavers bijvoorbeeld hebben altijd ambras over een paar Antwerpse woorden, op een bepaald moment ging het over ‘ik spring over de sloot eh nee nee we gooiden kikkers in de sloot en dat deden we tot aan ons dood’ maar dan in het Aantwaarps is slout, amen en uit. Maar las gij sloet zeggen wil zeggen, ja zegt dan mor sloet hé. Als ge maar een hart hebt voor Aantwaarpe, mor ge zè ni just. Maar eigenlijk is zo dat die varianten van het Aantwaarpse dialect, als dat mij de ziel van een Aantwaarpenèr wordt gezegd en gesproken dan is dat just. Want elke Aantwaarpenèr heeft toch gelijk zeker, Wa’s da na.

We zitten hier ook niet toevallig op het terras van ATV hè …

Maar eigenlijk daar is mee begonnen hè. Ik heb 20 jaar lang verhalen vertelt over mijn stad, in het algemeen Nederlands. Ik zal terug eventjes in het algemeen praten. Ja ik heb dat 20 jaar lang meer plezier gedaan. Echt waar! Met een hart voor de stad en een kritische kijken op de stad. Maar dat moest feitelijk zijn dat moest de waarheid zijn.
Nu mag ik mijn fantasie de vrije loop laten gaan. Ik ka glorieus over de glorie vertellen, Ik kan overdrijven kan liegen als de beste. En toen dat ik stopte bij ATV, wou ik blijven vertellen, dus dat duurde 4 maanden dat ik zei ‘Ik wil terug beginnen schrijven’ en dat zijn begonnen.

Marc Fransen met zijn boek ‘Tot in den Draai’
foto © Aantwaarpe.be

© Aantwaarpe.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws