-1.4 C
Antwerpen
zondag, januari 29, 2023

Skaten is een gezonde sport “Je gebruikt heel je lichaam”

Modern Skaters Club Wilrijk bestaat 100 jaar en mag zich voortaan ook ‘Koninklijke’ noemen. Het rolschaatsen of skaten is populair, maar wordt vaak individueel beoefend. Bij Modern Skatersclub is iedereen welkom om nieuwe technieken te leren en kennis te maken met de diverse disciplines, zowel recreatief als in competitieverband. Skaten is bovendien heel gezond, makkelijk om aan te leren en de drempel is heel laag, vertelt coach Gwen Jansen.

Gesprek met Gwen Jansen, coach bij Modern Skaters Club Wilrijk

De geschiedenis van de club dateert dus van 100 jaar geleden. Door de jaren heen zijn wij gegroeid van een recreatieve rolschaatsclub, naar verschillende disciplines, zowel recreatief als competitief. De voornaamste, denk ik, en meest bekende voorloper van het speedskaten is onze Bart Swings. Dus die is begonnen met het rolschaatsen vooraleer hij naar het ijsschaatsen gegaan is om olympisch te gaan natuurlijk. Wij hebben de rollerhockey, daar heb je twee disciplines, maar wij volgen enkel de quad discipline. Dat wil zeggen de vier wieltjes naast mekaar niet inline, en dan hebben we het kunstrolschaatsen en daar doen we de 2 disciplines, zowel de quad als de inline.

Is het zowel recreatief als competitief?

Je kan hier voor alles terecht, wij moedigen de kinderen aan om te schaatsen in eerste instantie, in eender welke discipline waar ze zich thuis in voelen. Het kan ook verschillende disciplines gemengd, want er zijn jongetjes die zowel hockey doen als kunst, of er zijn meisjes die zowel speed doen als kunst, dus zeer breed en inderdaad zowel recreatief als competitief dus. Lessenreeksen zijn er ook voor volwassenen, dus op 10 beurten kun je leren schaatsen, en oefenen voor nationale en internationale wedstrijden.

Een leeftijd plakt daar dus niet op?

We starten best natuurlijk vanaf het moment dat ze kunnen stappen, uiteraard, maar het één kindje is daar veel sneller mee weg dan het andere, we hebben kindjes gehad die op twee jaar begonnen zijn, talentvolle kindjes laat me het zo zeggen, de gemiddelde leeftijd om te starten laat ons tegen is toch wel 5 – 6 jaar.

Als we het vallen buiten beschouwing laten, is het een gezonde sport?

Het is een zeer gezonde sport, ja! Als ik dan uiteraard spreek voor ‘het kunst’, wat mijn discipline is, het is uithouding het is choreografie, het is explosiviteit ook vooral, de sprongen, de pirouettes, het is Core stability, dus zeker als je een een langdurige pirouette doet met vijf posities, dan moet je heel de tijd onder spanning staan, dus het zijn niet alleen de voeten met de schaatsen, het is het volledige lichaam dat gebruikt wordt.

Kan je makkelijk instappen of heb je veel en duur materiaal nodig?

Bij ons is het zo dat het materiaal voor een jaar kan gehuurd worden, dus ook zeker om de drempel iets lager te houden. Dus we hebben materialen zowel voor hockey als voor kunst- als voor speedskating, er kunnen schaatsen gehuurd worden, dus dat wil zeggen van wij geven jou dit jaar een ’35’, in de loop van het jaar groeien jouw voeten, je hebt een ’36’ of een ’37’ nodig, ja, je hebt gehuurd voor een jaar, dus je krijgt een andere schaats ook toebedeeld. Dus qua instapkost is dat de huurkost van de schaats en voor de rest gewoon sportieve kledij en je kan beginnen.

Kunnen de mensen eens komen proberen?

Ze mogen altijd drie keer proberen vooraleer er moet ingeschreven worden.

Koninklijke Modern Skaters Club Wilrijk
foto © Aantwaarpe.be 2022

 

Reportage : © Aantwaarpe.be 2022

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
602VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws