3.2 C
Antwerpen
woensdag, januari 26, 2022

Restauratie van het oudste stadsplan van Antwerpen

Jonge mensen kansen geven, daar willen we bij Aantwaarpe.be graag ons steentje toe bijdragen. Deze reportage over de restauratie van het oudste stadsplan van Antwerpen werd gemaakt door Rune Smets en Sofie Terryn, 2 reporters van Stamp Media.

StampMedia versterkt de stem van jongeren. Dat doen ze door jongeren mediawijs te maken en door media jongerenwijs te maken. Als verbindende organisatie hebben ze bijzondere aandacht voor de jongeren die het minst gehoord worden.

Deze reportage gaat over de restauratie van het oudste stadsplan van Antwerpen, dat vanaf 3 december zal te zien zijn in museum Plantin en Moretus in Antwerpen. (Reportage Rune Smets en Sofie Terryn van Stamp Media – foto museum Plantin en Moretus)

restauratie oudste stadsplan van Antwerpen foto © museum Plantin en Moretus

Gesprek met Annelies Van den Wijngaert van Behoud & Beheer van de stad Antwerpen

 

Het oudste stadsplan van Antwerpen wordt momenteel gerestaureerd. Al vijf maanden lang werken restaurateurs aan het Vlaams topstuk uit de zestiende eeuw.

De eerste fase bestond uit het oppervlakte-reiniging van zowel de voor- als de achterzijde, tweede fase was dan het verwijderen van de lijmresten die zich op de voorzijde bevonden en het vastzetten van losgekomen deeltjes en in de laatste fase wordt de kaart terug ingelijst om een stabiele omgeving te creëren voor de kaart.

De restauratie maakt het mogelijk om de beste versie van het stadsplan te tonen tijdens de nieuwe expo van het Plantin en Moretus museum.

Tot 2016 werd dit tentoongesteld in de vaste opstelling van het museum en door de toestand van de kaart is toen beslist om ze niet meer tentoon te stellen en dan wordt ze enkel getoond bij uitzonderlijke gevallen, in dit geval wordt ze drie maand tentoongesteld en dan gaat ze vijf jaar in donkere opslag, dus zal ze niet meer getoond worden.

De nieuwe tentoonstelling ‘Komt een Italiaan naar de Nederlanden – gidsen door het roemrijke Antwerpen van de zestiende eeuw’

Het is een pronkstuk van het museum dus het zal zeker een belangrijke rol spelen maar er zijn nog veel andere werken en topstukken die daar ook getoond zullen worden.
Na vijf jaar is het werk tijdelijk terug in het Plantin en Moretus museum voor het doek valt over het oudste stadsplan van Antwerpen.

 

(reportage: Rune Smets en Sofie Terryn van Stamp Media)

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

670FansLike
588VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws