8.9 C
Antwerpen
donderdag, oktober 28, 2021

Proza-K: de kracht van het woord – poëzie voor iedereen

Proza-K is een collectief dat poëzie dichter bij het volk wil brengen. De Prozak-Poëts zien hun gedichten als bindmiddel voor mensen. Het woord als heelmiddel. Iedereen is welkom om mee te doen of te luisteren.

Op 24 oktober zijn er in Jongerencentrum Kavka de Voorrondes van het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry. Alle info hierover en het inschrijvingsformuler vind je hier.

Prozak Organiseert vanaf Oktober laagdrempelige cursussen poëzie voor mensen die geen stem hebben in de maatschappij (daklozen, drugsverlsaafden, nieuwkomers, probleemjongeren) voor inschrijvingen op maat kan via [email protected] of telefonisch 0466/055 575

(beelden optredens : © Proza-K)

 

Gesprek met Yves Kibi Puati Nelen van Proza-K

 

Wij zijn een tijdje geleden met Proza-K gestart, een poëzie, een los poëzie-collectief, zeer laagdrempelig voor de mensen. De reden waarom dat we dat gestart zijn, is omdat we een bepaalde nood voelden bij de bevolking, omdat de mensen niet meer in connectie staan met elkaar. En wat is beter dan het woord te gebruiken om terug opnieuw die connectie aan te gaan, dus wij hebben onszelf op de Esculapen genoemd, omdat we het woord als heelmiddel gaan gebruiken om de maatschappij terug te helen uiteindelijk.

Wie zijn die poëten die daaraan meedoen?

Goh dat zijn mensen van verschillende disciplines, van verschillende achtergronden, allemaal van het Antwerpse wel. Cleo Klapholz, Andreas Neys en ikzelf, wij zijn de voortrekkers daarvan, maar we nodigen iedereen uit om bij ons in het collectief te komen en om mee op te treden. Dus het is zeer laagdrempelig voor iedereen toegankelijk.

Laagdrempelig, … nochtans poëzie kan wel moeilijk zijn en soms wat elitair …

Ja, dat klopt volledig. Dat is eigenlijke reden twee waarom dat we dit collectief gestart zijn. Omdat poëzie op een piëdestal staat en ver van het volk verwijderd is momenteel. Met onze stadsdichter en onze ‘dichter des vaderlands’ en noem maar op uiteindelijk … Wij willen het gewoon terug aan het volk geven zodat jij en ik als gewone burger er ook zou kunnen van genieten.

Hoe kunnen de mensen jullie zien? Is er een Youtube-kanaal of treden jullie op?

Jazeker, wij zetten in op verschillende factoren. Sowieso natuurlijk digitaal en dat mogen we niet vergeten in deze tijd, dus je kan ons vinden op ons Instagram Prozac Poetry of op ons Youtube-kanaal, ook Prozac Poetry genaamd. Daar staan heel veel van onze optredens van het Digitale Dichters op. In tijden van lockdown zijn we dit project begonnen. Daarnaast treden we maandelijks ook op op verschillende plekken. Wij trekken dus ook rond dus hou gewoon onze socials in het oog om te kijken waar dat we staan de komende weken.

Poëzie voor Antwerpenaars … Is er dan ook zoiets als Antwerpse poëzie?

Goh, dat is een heel goede vraag. Waar ik vooral aan denk, … ja de grondleggers van de Antwerpse poëzie zijn toch wel de sint-Andries MC’s, Slongs (Dievanongs) die daar zelf een klein beetje uit voortgesproten is en dan denk ik ook aan Tourist LeMC, die is ietsje commerciëler, maar ik vind zijn kleinkunst en zijn dialect dat hij gebruikt super fantastisch en daarnaast is het misschien iets heel tof om in ons collectief op te nemen om meer Antwerpenaren uiteindelijk in hun dialect te laten praten.

Antwerpse poëzie, Antwerpse ‘Proza-K’, dat kan alleen maar een goed gevoel geven …

Ja ik denk het ook en ik denk ook wel dat de Antwerpenaren daar nood aan hebben. Heel veel gebeurt eigenlijk in het AN boven ons hoofd tussen aanhalingstekens, maar het Antwerps dialect is gezapig genoeg uiteindelijk om in leven te houden en misschien moeten we binnenkort gewoon is eens een Antwerps gedicht schrijven.

Meer reportages op www.Aantwaarpe.be

volg Aantwaarpe.be ook op YouTube en andere socials

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

471FansLike
553VolgersVolg
91AbonneesAbonneer

Nieuws