13 C
Antwerpen
donderdag, juni 20, 2024

Port of Antwerp: unieke testen met klein onbemand vliegtuig

Drones spelen een steeds grotere rol in het coördineren van de veiligheid in de complexe havenomgeving. Port of Antwerp heeft daarom deze week unieke testen uitgevoerd met een ‘fixed wing’ drone. Omdat deze op hoge hoogte kan vliegen en een zeer sterke camera heeft, geeft het een ongezien perspectief op de volledige haven. In samenwerking met de veiligheidspartners en technologiepartner Sabca heeft het onbemande vliegtuig realistische incident scenario’s in beeld gebracht. De testen moeten inzicht geven in de mogelijkheden van dit soort drones in de ondersteuning van de havenautoriteit en de efficiënte samenwerking met de veiligheidsdiensten.

Uniek perspectief

De haven van Antwerpen beslaat meer dan 120 km² en maakt deel uit van de ‘kritische’ infrastructuur van ons land. Dankzij het unieke perspectief vanuit de lucht, kunnen drones een belangrijke bijdrage leveren aan de algemene veiligheid in deze complexe omgeving. Een ‘fixed wing’ drone kan meer dan acht uur rondvliegen en met een zeer sterke camera (30xzoom) beelden maken vanop 280 meter hoogte. Deze week heeft Port of Antwerp, in samenwerking met Hulpverleningszone Waasland en Brandweer Zone Antwerpen en technologiepartner Sabca, verschillende use cases getest. De door het onbemande vliegtuig opgenomen beelden van vier realistische noodsituaties (een containerbrand, redding van een persoon in nood bovenop op een windmolen, redden van drenkeling en redden van een man overboord), dienen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van het gebruik van dit soort onbemande vliegtuigjes in de havenomgeving.

Verder bouwen aan de toekomst 

Volgens Port of Antwerp zal het inzetten van drones een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de haven van de toekomst en in het handhaven van de veiligheid. Samenwerking met innovatieve partners zoals luchtvaartspecialist Sabca staat daarbij centraal.

Efficiënte samenwerking met veiligheidspartners

Port of Antwerp wil in de toekomst de dienst Harbour Safety & Security (HSS) en de veiligheidspartners zo veel mogelijk kunnen ondersteunen door het inzetten van drones. Het gaat daarbij om opdrachten als inspectie van de infrastructuur, bewaking en monitoring, incidentmanagement, ligplaatsbeheer en olievlek- of drijfvuildetectie.

De testen met de fixed wing drone gebeurden in nauwe samenwerking met de veiligheidspartners zodat de opgedane ervaring in incidentmanagement kan leiden tot een nog efficiëntere samenwerking.

Eye in the Sky (afbeelding © Port of Antwerp)

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws