2.3 C
Antwerpen
woensdag, januari 26, 2022

PIVA bakt speculaasvent van 1,89m

De PIVA-helpers van de Sint hebben een speculaasvent – uit één stuk! – van 1,89 meter gebakken. Zetten ze daarmee een nieuw wereldrecord?

Speculaas is één van de bekendste streekspecialiteiten van de lage landen. Het is dan ook vaste stek in de bakkerij-opleiding van PIVA.

Oud-leerkracht hotel en bestuurslid van de ASG Albert Van Wassenhove heeft een voorliefde voor streekspecialiteiten en gerechten. Op een antiekmarkt in Nederland had hij al een speculaasplank op de kop kunnen tikken van 150 cm x 26 cm. Tijdens wat opzoekwerk naar speculaasplanken bleek dat de grootte vooral beperkt wordt door de oven waarin moet worden afgebakken. Wie van de hedendaagse bakkers beschikt nog over een ruime oven waar grote sinten in passen?

Na nog wat vragen bij bakkerijmusea in Geel en Veurne, de Syndicale Unie van brood en banketbakkers in Antwerpen en bij het museum Huis van Alijn in Gent stelde meneer Van Wassenhove vast dat in hun archieven de grootste plank slechts iets groter was dan 1,5 meter. Volgens hem is er ook nog geen wereldrecord gevestigd in een speculaasvent in één stuk gebakken.

PIVA beschikt over een grote oven en gaat geen uitdaging uit de weg. Albert Van Wassenhove zorgde voor een vorm van 1,85m x 0,35m groot. De leerlingen van 4TBB en meneer Lemmens zetten hun  schouders onder het project en slagen erin een speculaasvent te bakken uit één stuk. Hij komt uit de oven en is na het bakken zelfs 1,89 m groot!

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

670FansLike
588VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws