10 C
Antwerpen
donderdag, april 18, 2024

Op stap met een ezel als reisgezel: de Tour de France van Nelson

Luc De Keersmaecker heeft een tocht van 180 km gemaakt met een … ezel als reisgezel. De route maakt deel uit van de via francigena, een pelgrimstocht van Canterbury tot in Rome. Zo’n trektocht met een ezel is niet evident, maar zeker wel ontspannend en leerzaam. Over die tocht heeft Luc een boek geschreven, deels reisgids, deel reisverhaal en hij geeft vanaf september lezingen en voordrachten, in het Nederlands, Frans en Italiaans.

Wie informatie wil over de tocht of het boek ‘De Tour de France van Nelson’, kan contact opnemen via [email protected]

Gesprek met Luc De Keersmaecker auteur van het boek ‘de Tour de France van Nelson

Ik ben altijd leraar Italiaans geweest en zo heb ik op een bepaald moment de Via Francigena leren kennen. Dat is een heel oude pelgrimsroute die dateert al uit de tiende eeuw en die gaat van Canterbury in Engeland helemaal naar Rome en ik heb altijd gedacht als ik met pensioen ben, dat is één van de eerste dingen die ik ga doen die Via Francigena afleggen. Ik ben er aan begonnen in de zomer van 2020 toen de grenzen terug open gingen na de lockdown en dan heb ik het eerste gedeelte van de via Via Francigena van Calais tot ongeveer in Arras, heb ik samen gedaan met ezel Nelson hier, mijn maat.

Dan heb ik een groot stuk alleen verder gestapt, met de rugzak dat was van Arras tot ongeveer Besançon van de Zwitserse grens. Het tweede gedeelte heb ik gedaan in de zomer van 2021, dat was van Besançon helemaal naar Rome, maar dat heb ik met de e-bike gedaan, want ik moest dan helemaal de Alpen over en dan is het wel praktisch om een e-bike te hebben en dan het derde gedeelte wat eigenlijk het begin is van de route, dat heb ik dit jaar gedaan, 2022, dat was het stuk Canterbury – Dover en dat heb ik ook te voet afgelegd.

We gaan het hebben over het stuk dat je met Nelson hebt afgelegd, is het eigenlijk evident met zo’n ezel op pad gaan?

Dat was een tocht die niet zonder hindernissen was, ondanks de voorbereiding was Nelson toch nog een beetje bang als we een heuvel over moesten, want hier in de streek kent hij dat niet, dus hij was altijd een beetje bang van wat er achter die top zou liggen, dus dat was al een eerste obstakel, maar hij was ook bang voor elektrische windmolens. Dus als hij in de verte een elektrische windmolen zag, dan wou hij niet in de richting gaan, want ezels hebben geen goed dieptezicht dus ze denken dat dat vlakbij staat en dan moesten we wel een omweg maken. En een derde obstakel dat waren spoorwegen. We hadden daar wel op geoefend hier, maar toch was Nelson soms nog bang om zo’n (spoor-)weg over te steken, want er staat altijd een beetje elektriciteit op. En ezels voelen dat aan hun hoeven, dus daarom was dat ook voor hem niet evident.

Over dat gedeelte dat je met Nelson hebt afgelegd, heb je ook een boek geschreven …

Ja, dus het is voor een deel een reisboek geworden. In het gedeelte waarin ik zelf over de tocht spreek, dus het non-fictie gedeelte, dan gaat het over wat je op die route allemaal kan zien, wie wij allemaal tegenkwamen, maar ik heb het soms ook over de geschiedenis van een plek. Zoals bijvoorbeeld een stad in Noord-Frankrijk Thérouanne. In de tijd van Karel de Vijfde, dat is de 16e eeuw, was dat een heel grote stad en die is helemaal met de grond gelijk gemaakt door de troepen van Keizer Karel. Dus daar vertel ik heel het verhaal over. Ik heb het ook over gastronomie soms van de plekken. We zijn in de streek van Les Ch’tis en die hebben speciale gerechten zoals potjevleisch bijvoorbeeld, dat leg ik ook helemaal uit of het gaat ook gewoon over de interessante plekken die je op die route kan tegenkomen.

Je geeft ook voordrachten over je tocht…

Vanaf 5 september 2022 ga ik ook voordrachten geven over de Via Francigena, dus de route die ik heb afgelegd, dat zijn voordrachten bedoeld natuurlijk voor wandelclubs en fietsclubs, daar zal ik het dan vooral hebben over de praktische zaken van zo’n tocht, hoe bereid je dat voor, welke route kan je volgen, waar kan je overnachten en die dingen, maar ik wil dat ook doen voor scholen en culturele verenigingen. Ik kan bijvoorbeeld voor scholen de voordracht ook doen in het Italiaans of het Frans en dan zal ik het vooral hebben over, ja als ik het over Frankrijk heb dan gaat het over wat je op die route allemaal kan tegenkomen van interessante dingen, ik kan het hebben over de geschiedenis, ik kan het hebben over de cultuur, over de gastronomie en hetzelfde voor Italië. Dan doe ik het in het Italiaans. Dus dat is zowat de bedoeling, als mensen geïnteresseerd zijn die kunnen een e-mail sturen naar [email protected].

 

© Aantwaarpe.be 2022

 

Samenvatting boek

Tijdens de zomer van 2020, tussen twee lockdowns in, begaf Luc De Keersmaecker zich op pad met ezel Nelson. Ze stapten van Calais richting Rome langs de eeuwenoude Via Francigena. De tocht verliep echter enigszins anders dan Luc gehoopt had… De Tour de France van Nelson is een ‘faction’-boek. Enerzijds vertelt Luc in de non-fictieve hoofdstukken hun belevenissen zoals ze gebeurd zijn. Zo krijgt de lezer praktische informatie over het stappen met een ezel en komt hij heel wat te weten over toeristische, historische en culinaire aspecten van de Franse streek Nord-Pas-de-Calais. Anderzijds geeft ezel Nelson in de fictieve hoofdstukken zijn eigen visie op de feiten die het verhaal nog luchtiger, grappiger en spannender maken. De ezelliefhebber komt bovendien heel wat bijzonderheden en curiositeiten over de lieve langoren te weten. De Tour de France van Nelson is een boek voor jongeren van twaalf tot tweeënnegentig jaar.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws