14.7 C
Antwerpen
donderdag, mei 23, 2024

Nieuw onthaal en welcomers in de kathedraal

De kathedraal wil dat iedereen zich weer van harte welkom voelt in de kerk. Er werd een volledig nieuw onthaal geïnstalleerd waarbij de inkom en de uitgang volledig gescheiden zijn. Een team van medewerkers en vrijwilligers staat klaar om je helpen met je vragen. Ben je op zoek naar informatie of wil je een luisterend oor, dan begeleiden de ‘welcomers’ je naar de juiste plek of medewerker, vertelt pastoor Bart Paepen.

Ter info : Inwoners van de provincie Antwerpen bezoeken de kathedraal gratis.

Gesprek met pastoor Bart Paepen van de Antwerpse kathedraal

 

Het is een verandering die al lang zat aan te komen.

Eén van de problemen waar we mee zaten, traditioneel hier in de kathedraal, was dat de ingang en de uitgang dezelfde plek was en dat mensen naar op elkaar botsten op drukke momenten. Dus we moesten naar de andere kant voor de ingang en daar hebben we dan ineens een veel ruimere balie gecreëerd die op-en-top verwelkomend werkt en het gevoel geeft aan mensen die binnenkomen van hier welkom te zijn.

De balie heeft ook verschillende functies …

Ja inderdaad, je hebt natuurlijk de betalende gasten, die kopen daar een ticketje, maar tegelijkertijd hebben we ons personeel dat daar beschikbaar is voor alle mogelijke vragen, en helemaal nieuw is dat je ook eenmaal binnen in de kathedraal, je ook naar de balie kan gaan. Vroeger was dat niet, dan was dat alleen om binnen te komen en als je binnen was, kon je er eigenlijk niet meer terug geraken en nu hebben we hier achter mij een deel gecreëerd waardoor mensen vanuit de kathedraal vragen kunnen gaan stellen aan ons personeel, of aan de vrijwilligers die daar actief zijn.

Die balie die heeft nog een extra sociale functie gekregen hé ?

Ja, mensen kunnen hier terecht om met eender welke vraag en dat vinden we belangrijk en doorgaans zijn dat heel praktische vragen waar mensen mee zitten, … ‘waar ze toilet?’ bijvoorbeeld, maar soms komen mensen hier ook met de hoop om een luisterend oor te vinden, om eens iets te kunnen vertellen, om geholpen te worden enzovoort, en dus belangrijk is dat mensen de kans krijgen en uitgenodigd worden om iemand aan te spreken van het huis en nieuw is dan dat dat niet alleen voor de binnenkomende mens is, maar ook voor de mensen die er reeds zijn. Dus we hebben een dubbele balie gebouwd, één voor de buitenkant en één langs binnen en dat is nieuw. Dus daar hopen wij ook mensen te kunnen opvangen en eender welke vraag of nood tenminste te kunnen beluisteren.

Daarvoor zijn jullie nog op zoek naar een aantal vrijwilligers die dat ook willen doen.

‘Welcomers’ noemen we die, dat is een systeem dat we hebben leren kennen in engelse kathedralen, waar vrijwilligers de tijd nemen om beschikbaar te zijn voor mensen, om ze te welkom te heten, het zit ook in de naam ‘welcomer’ maar ze hebben meer dan onze professionele onthaalmedewerkers ook de tijd om te antwoorden op vragen en zelfs eventueel bij ons naar ‘De Plek’ te gaan, onze bistro, om daar samen een tas koffie te drinken en het is een hele mooie sociale rol hier in de kathedraal en gelukkig hebben we heel wat vrijwilligers al van voor Corona, maar we merken dat we dat toch terug in het licht moeten zetten en we kunnen nog veel nieuwe gezichten gebruiken die die rol willen oppakken bij ons.

Moeten die over bepaalde gaven beschikken, of een bepaalde kennis hebben?

Kennis moet er zeker niet zijn. We hebben onze onthaal-gidsen hier van Topa, die brengen mensen binnen in de culturele en historische en religieuze betekenis van dit huis, dat is niet de rol van de ‘welcomer’. Het moet iemand zijn met een lachend gezicht en een open gelaat en die het prettig vindt om korte contacten te hebben met heel veel mensen van over heel de wereld. Daarnaast hebben wij wel iemand in onze pastorale ploeg zitten die die groep wat traint en ondersteunt, helpt, tools ook aanreikt voor als er eens een kritische vraag komt of wat gebeurt er met iemand die echt professionele hulp nodig heeft, enfin we hebben dus je dus iemand in huis die die groep en begeleid en traint.

Maar iedereen kan, denk ik, met fonkelende ogen welkom zeggen tegen mensen en het is ook gewoon ongelofelijk plezant om te doen.

© Aantwaarpe 2022

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws