3.2 C
Antwerpen
woensdag, januari 26, 2022

Natuurhuis Brialmont zet stedelijke natuur in de kijker

Binnenkort verrijst in Park Brialmont in Berchem het allereerste natuurhuis in Vlaanderen voor stedelijke natuur. Stad Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt slaan daarvoor de handen in mekaar. De oplevering van het Natuurhuis Brialmont is voorzien tegen het voorjaar van 2024.

Het Natuurhuis Brialmont zal een plek krijgen in het nieuwe Park Brialmont dat het Villegaspark, het natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark tot een groot stedelijk natuurpark (42 ha) verbindt. Natuurpark Wolvenberg, ten westen van het natuurgebied Wolvenberg, is aangelegd met hoogtes en laagtes. Twee grote kommen zijn de voornaamste verblijfsplekken. Er is een picknickruimte te midden van een weide met fruitbomen. Verder zijn er ‘natuurspeelplekken’, een speelheuvel en wandelpaden doorheen de beboste zones. Tegen eind dit jaar komt er bovendien een uniek waterzuiveringssysteem dat het regenwater van de Singel en een deel van de omliggende wijk zal opvangen in het park om zo de buurt te behoeden voor wateroverlast.

Het Natuurhuis zal een ankerplaats worden rond stedelijke natuur voor steden, gemeenten, scholen, bedrijven, verenigingen en iedere Antwerpenaar. De stad en Natuur en Bos investeren elk 300.000 euro voor de ontwikkeling. Het Natuurhuis zal voor Natuur en Bos de thuisbasis worden van het Vlaamse kennisnetwerk, een hotspot voor alle kennis, knowhow en participatieprocessen rond stedelijke natuur. Natuur en Bos zal ook instaan voor de dagelijkse werking ervan. Natuurpunt Antwerpen Stad zal instaan voor de dagelijkse werking als onthaalpoort van natuurreservaat Wolvenberg. Het Natuurhuis wordt een gemeenschappelijke uitvalsbasis voor de lokale publiekswerking en de bovenlokale netwerking rond stedelijke natuur, die mekaar wederzijds zullen versterken.

Iedereen met interesse in stedelijke natuur en in de manier waarop die bijdraagt aan de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en weerbaarheid tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, zal in het Natuurhuis zijn/haar gading vinden en er onder meer kunnen genieten van permanente en tijdelijke tentoonstellingen over stadsnatuur. Daarnaast wordt het Natuurhuis een ontmoetingsplek en vormt het de startplek voor begeleide wandelingen en excursies rond natuur en erfgoed in Park Brialmont, Ringpark Groene Vesten en Wolvenberg, het enige erkende natuurgebied binnen de Antwerpse Ring

(Bericht en foto AG Vespa)

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

670FansLike
588VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws