3.2 C
Antwerpen
woensdag, januari 26, 2022

Leonardo da Vinci was veel meer dan alleen maar schilder van de Mona Lisa

Deze week gaat de expo over Leonardo da Vinci de ruimtes in Waagnatie Antwerpen van start. De uitgebreide overzichtstentoonstelling ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’ zal laten zien dat de man veel meer was dan de schilder van de Mona Lisa, zoals velen van ons hem kennen.

 

 

Gesprek met Peter Monbailleu van MB Presents

Deze tentoonstelling rond Leonardo da Vinci geeft ons eigenlijk een inkijk in zijn leven en in zijn geest. We kennen hem vooral als schilder, Leonardo da Vinci, maar hij was eigenlijk voornamelijk musicus, iets wat velen eigenlijk niet weten. De muziek die je hoort op de expo is trouwens ook muziek die geïnspireerd is op wat de muziek van Leonardo da Vinci zou kunnen geweest zijn, een project van de universiteit van Wenen en wat je hier ziet zijn eigenlijk heel veel maquettes, installaties van ontwerpen die hij gemaakt heeft, zoals wat je hier naast mij ziet, de luchtschroef die eigenlijk verbazingwekkend goed de technologie gebruikte, de techniek gebruikte die later helikopters zouden gebruiken en dat toont en heel deze expo toont eigenlijk hoe geniaal Leonardo da Vinci wel was.

Hij was zijn tijd ver vooruit hè …

Hij was ongelooflijk ver zijn tijd vooruit, als je weet, … als je alles ziet wat hier staat, dat zijn dingen die honderden jaren na zijn dood de realiteit zijn geworden, variërend van een eenvoudige duikerspak tot vliegtoestellen tot tanks eigenlijk, waar hij al aandacht vlak voor … heel lang voor ze werkelijkheid werden.

Iedereen kent de Mona Lisa en uiteraard ‘Het Laatste Avondmaal’ maar je zei het al hij was veel genialer dan dat eh …

Ja, het is een soort artiest, als je hem met iemand moet vergelijken kom je eigenlijk -zeker als je hier rondloopt – kom je wel eens uit bij Panamarenko, want die maakte ook heel veel vliegende toestellen, laat ons het maar zo noemen, en dat toont eigenlijk dat kunstenaars vaak veel meer zijn dan gewoon iemand die een lik verf op een doek gooit. Kunstenaars denken na over heel veel dingen en komen soms met oplossingen waar andere mensen niet mee komen en daar is deze expo echt wel een getuige van.

Is de expo een beetje vergelijkbaar met de expo van van Gogh een aantal maanden geleden ook hier?

Totaal niet! Eigenlijk totaal niet. Deze expo toont geen projecties, er zit wat film in, maar het is geen 360 graden ‘Immersive Projection’ zoals heel veel van die andere expo’s, dit is echt maquettes, installaties en reproducties van schilderijen.

En je moet geen da Vinci code kraken om binnen te geraken?

Je moet geen da Vinci code kraken en ticketje kopen volstaat.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

670FansLike
588VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws