19.9 C
Antwerpen
dinsdag, augustus 9, 2022

Instagram account ‘Mannekesblad’ houdt Antwerps dialect levendig

Quinten De Clerck lanceerde onlangs het Instagram account ‘Mannekesblad’. Daarmee wil hij voorkomen dat het écht Aantwaarps dialect verloren gaat.

Quinten De Clerck, ‘Mannekesblad’ vertel eens wat is dat?

Mannekesblad is eigenlijk een Instagram pagina die ik samen run met mijn vader. De insteek is eigenlijk om Antwerpse uitdrukkingen en woorden, echte Antwerpse uitdrukkingen en woorden terug te brengen, van onder het stof terug de halen.

Dat doe je door middel van een tekening erbij te zetten?

Ja, het is de bedoeling om een beetje een cartoon-achtige stijl met felle kleuren te maken, zodat je toffe tekeningetjes krijgt, het oog wil ook wat, het is niet enkel tekst.

Wat is eigenlijk jouw drijfveer om dat te doen?

Ik ben dit jaar grafische vormgeving aan het bijstuderen aan het Syntra en van daar uit … je maakt wel opdrachten voor de school, maar ergens heb ik ook altijd de zin gehad om zelf content te creëren om zelf iets te maken en een aantal maanden geleden was ik een vriend naar Matroesjka’s aan het kijken, misschien al zelfs voor de derde keer, en ineens kwam dat idee bij mij op om zo van die uitspraken en woorden … Ik weet zelf soms niet altijd wat ze betekenen en dan vraag ik dat aan mijn vader of zoek het eens op, om die terug van onder het stof te halen en om die terug in de kijker te zetten eigenlijk. Want die worden vaak vergeten.

Je bent wel erg jong om met dat dialect bezig te zijn. Normaal wordt dat wat toegeschreven aan oudere mensen.

Ja klopt, dialect is in zekere zin ook aan het veranderen, de straattaal als ik het en zo mag zeggen. Maar het echte Aantwaarps blijft mij wel integreren, dat is iets … dat is een taaltje op zich eigenlijk, met woorden op zich en die uitdrukking zijn eigenlijk echt sprekend en zijn ook gemakkelijker om u uit te drukken om te zeggen waar het op staat.

Haal eens een paar voorbeelden aan van uitdrukkingen die je al op je Instagram-pagina hebt gezet.

Bijvoorbeeld achter ‘Kongtich woont oek nog vollek’,

Dat is een uitdrukking die ik ooit wel eens heb gehoord, maar ik wist toch niet exact wat dat betekende, of ‘Teute en maarebolle’ dat maarebolle knikkers waren daar had ik totaal geen idee van, ook al wel eens gehoord, maar …

‘veul vollek in de stoase, dat wist ik wel wat dat betekende … dat had mijn vader al eens vernoemd …

Wat wil je eigenlijk bereiken met dit project nog?

Het is eigenlijk begonnen, … ja ik wil zowat mijn tekenstijl of zo wat uitzoeken een beetje creëren, dingen maken

en dat doe ik door dingen te proberen, door dingen naar de wereld naar buiten te brengen.

creatieve content brengen en langs de andere kant ook bij leren.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

670FansLike
603VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws