19.4 C
Antwerpen
donderdag, juni 13, 2024

Iedereen (kan) stadsdichter (worden)

De stad Antwerpen gaat op zoek naar een poule van dichters die stadsgedichten schrijven in opdracht. De nieuwe formule van het stadsdichterschap mikt op meer dichters en wil ook jong en divers talent kansen geven zodat een veelheid van stemmen en genres kan weerklinken in Antwerpen. De stad roept dichters op om zich kandidaat te stellen voor de dichterspoule die twee jaar lang stadsgedichten schrijft.

Antwerpen Boekenstad ontvangt elk jaar veel vragen vanuit de stad, districten, organisaties in de stad en bewoners om gedichten te schrijven voor bepaalde gelegenheden en er zijn ook regelmatig vragen om poëzie te integreren in de openbare ruimte. Om meer dichters een kans te geven hieraan mee te werken en om meer te kunnen inzetten op nieuw talent wil de stad vanaf 2022 kiezen voor een poule van maximum vijf dichters die de stad kan bevragen. De stad gaat in de loop van februari 2022 aan de slag met de dichterspoule en blijft inzetten op relevante en originele manieren om de stadsgedichten een plek te geven in de publieke ruimte. De poëzie wordt losgezongen van het papier en krijgt een plek tussen de bewoners.

Deze nieuwe formule komt in de plaats van de procedure waarbij het college van burgemeester en schepenen elke twee jaar een stadsdichter benoemt die minimum 12 stadsgedichten schrijft. Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen, Bernard Dewulf, Stijn Vranken, Maarten Inghels, Maud Vanhauwaert en Seckou vervulden deze opdracht.

Procedure

  • Dichters kunnen zich per mail kandidaat stellen voor de poule van stadsdichters door hun motivering, curriculum vitae en een nieuw gedicht, waaruit de liefde voor Antwerpen spreekt, in te sturen. Deadline: Gedichtendag, 27 januari 2022. Mail: [email protected]
  • De dichters moeten in de stad Antwerpen wonen.
  • De selectie van de dichterspoule gebeurt door een jury. Er wordt gestreefd naar een kwalitatieve en gediversifieerde samenstelling van de dichterspoule qua gender, leeftijd, genre en representatie.
  • De selectie van de jury wordt binnen een termijn van 30 dagen vanaf 1 februari ter goedkeuring voorgelegd aan het college.
  • De opdrachten aan de dichterspoule worden gecoördineerd door Antwerpen Boekenstad. Er worden minimum vijf opdrachten per jaar uitgeschreven. De dichters worden forfaitair vergoed (750 EUR per schrijfopdracht).
  • De poule van stadsdichters wordt om de twee jaar vernieuwd. De eerste dichterspoule loopt tot 31 december 2023.
  • De stad heeft het eindoordeel over opname in de openbare ruimte.

(foto : © Stad Antwerpen)

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws