20.3 C
Antwerpen
zondag, juli 3, 2022

Alles over Antwerpse muziek (vroeger en nu) op Antwerpsemuziek.be

Glenn Pellis, radiopresentator van Radio Expres, heeft een website waar je alles terugvindt over de Antwerpse muziek van in de jaren 50 tot nu. Hij is bezeten door Antwerpse folklore en Antwerpse muziek en organiseert jaarlijks een ‘Antwerpse dag’. Wie op zoek is naar Antwerpse muziek door de jaren heen kan op zijn website www.antwerpsemuziek.be terecht. Ook alle Antwerpse artiesten (beginnend of ervaren) kunnen op zijn steun rekenen.

Gesprek met Glenn Pellis van Antwerpsemuziek.be

Als er iets Antwerps is van muziek, moet ik dan weten van waar dat dat komt en wie dat dat is en dan probeer ik dat allemaal bij te houden op de website, een soort van database eigenlijk.

Er staan ook biografieën op van heel veel Antwerpse mensen, gaande van Tourist LeMc tot vuil Jefke …

Ja, klopt het begint eigenlijk vanaf, als ik het goed voor heb, Frans Lamoen, is één oudste dat ik ken toch. Dat zal, die mens is geboren in 1876 en overleden 1954 en Frans Lamoen dat was zo de kluchtzanger in de tijd maar die had wel succes want hij ging zelfs in Nederland spelen …

Zong die dan ook in het Antwerps daar?

Ja toch wel, Ed Kooijman kent Frans Lamoen heel goed, die heeft zeker nog 30 van zijn bakelieten platen. De Strangers zijn eigenlijk ook geïnspireerd geweest door Frans Lamoen, en ook daardoor in het Antwerps beginnen zingen. En dan had je in de jaren 50, … wat had je … Colette had je in die jaren 50, de zingende staminee bazin, Jan Basseng, Luc Arno en al die toestanden, dat was ook allemaal op bakeliet en dat zijn zaken die je dan ook op mijn website terugvindt

Wanneer is bij jou die microbe beginnen kriebelen?

Eigenlijk is dat bij mij begonnen met een optreden van Katastroof. Dat was hier in Ekeren op de Leugenbergse Feesten in een tent en ik ging toen nog naar naar de lagere school dat was de vijfde klas of de zesde klas zoiets, ik denk ‘ah ja, dat is plezant een optreden van Katastroof’ en toen waar die vrij gekend van ‘met de wijven niks as last’ ‘Zuipen’, ‘het Deuts lieke’, de Paterkesdans, … en als ge dat live zag, was dat echt wel plezant. En zo is dat dan begonnen en ik heb toen ook mijn eerste cd gekocht ‘den aard van ’t Beest’ en dan met die online toestanden, als ge kon downloaden, ben ik terecht gekomen bij filet d’Anvers, de Strangers leren kennen, Stafke Fabri en dan ga je voort en voort en uiteindelijk wil je alles op verzamel-cd hebben, allez, op CD hebben om te gaan verzamelen en dan zijn platen gekomen, singeltjes, cassettes, … en nu is het alles wat met Antwerpse muziek te maken heeft. Als het uitgebracht is, moet ik het hebben.

Je hebt ook een radioprogramma een radioprogramma hé? Oep Trot.

Ja, klopt op Radio Expres.Dat is eigenlijk begonnen, ik ben in de tijd met wat omzwervingen bij Tune Records terecht gekomen. Ik heb dan in die winkel de oude stock kunnen kopen en daar zaten heel wat rariteiten tussen. Bijvoorbeeld de LP ‘Spiegels aan het Plafond’ van Filet d’Anvers, die was nergens meer te vinden en die zat daar gewoon mijn honderden nieuw in de doos en dan ben ik terechtgekomen bij Pierre Elitair misschien ook wel gekend van Radio Centraal, ik heb daar een deeltje van de collectie kunnen voorstellen en die heeft mij gezegd ‘gij hebt zo een ongelooflijke collectie en kennis, ge moet daar iets mee doen op de radio’. Ik heb toen 3 programma’s ‘Zandbak’ gedaan op Radio Centraal zoals test en dan heb ik er een hele tijd niks meer van gehoord, maar na de laatste aflevering van ‘Zandbak’ had ik al van iemand uit Broechem een mail gekregen van ‘zeg wil je niet voor ons een demo komen doen en misschien bij ons beginnen’. Dat was een online radio Sanne FM en ik heb dan een demo gaan doen en ’s avonds kreeg ik al een mail binnen dat het goed was en dat het goedgekeurd was en dat ik direct kon beginnen. Dan heb ik daar toch een jaar of twee, drie radio gemaakt, in Broechem dan, een programma met veel gasten ook, dat waren echt uitgebreide programma’s. Dan is dat helaas gestopt en heb ik nog even voortgaan op de website Antwerpsemuziek.be, dan een tijd niks gedaan en dan ben ik bij Marc Dhollander terecht gekomen bij Radio Expres en daar zitten nu nog altijd en ik denk dat we daar wel goed zitten.

Wat zit er in dat programma? Muziek uiteraard …

Ik probeer altijd te starten gewoon met een ‘startplaat’ en dan vooral een interview. Ik wil altijd een interview doen en een artiest een beetje in de picture te zetten en dan doen we ook altijd ‘liedjes uit de oude doos’ dat zit er ook altijd in, dat is wat ik zo in mijn platencollectie kan terugvinden, … dat probeer ik altijd zo aan bod te laten komen en dan een ode aan Antwerpen zit er ook altijd in, er zijn zoveel odes gemaakt maar er zijn er ook zoveel die niet gekend zijn, dus ik probeer die ook een beetje up-to-date te houden, in het programma dan. En dan zit er ook nog ‘Antwerpse covers’ in, zit er ook in. Dat is dan Winand Van den Bergh, muzikant die dat het zo wat samenstelt. Dat was zo een idee dat hij had, en we staan altijd voor open voor ideeën. Dan zit er ook nog in ‘de Poesjenellen’ een soort van poppenkast en met ‘Gotjumenas’ en met Jimmy Henderickx ‘Jimmeke ’t Slimmeke’ van Katastroof. Die doen dan zo een beetje ludieke stukskes op het laatste van het programma, een beetje voor 12 uur is dat altijd ‘de Poesjenellen gaan het eens vertellen’, dat is altijd ludiek want die hebben vroeger nog samen met Jos Smos van Katastroof, de Lucas Bolleman en zo hebben die nog een poppenkastje gehad, De Schaviezen en dat was echt heel plezant, dat was het kleinste poppentheater en die trokken rond in cafeetjes.

 

Ook interessant voor jou

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

670FansLike
591VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws