13.9 C
Antwerpen
donderdag, maart 23, 2023

Fotograaf Marc Pennartz brengt Antwerpen en Antwerpenaars in beeld

Fotograaf Marc Pennartz was vroeger journalist en fotograaf en heeft nu een carrièreswitch gemaakt. Toch blijft hij actief in de fotografie, meer bepaald straatfotografie. 80 a 85 procent van de foto’s die hij maakt zijn beelden van binnen de leien en het centraal station. Marc geeft ook workshops en heeft enkele websites over fotografie.

Gesprek met fotograaf Marc Pennartz van website Straatfotograaf.be

Ik houd mij bezig met straatfotografie en ik fotografeer eigenlijk de leefomgeving van de mensen en dat doe ik op plaatsen waar iedereen zich vrij kan en mag bewegen.

Waarom die voorliefde voor straatfotografie?

Dat is eigenlijk heel natuurlijk gegroeid ik heb vroeger in de journalistiek gewerkt, heb daar ook wat persfotografie gedaan en gaandeweg ben ik mij eigenlijk gaandeweg gaan interesseren voor het vastleggen van het leven van alledag zeg maar. Wat mij daar heel erg in aantrekt, is de enorme diversiteit eigenlijk aan beelden die je op straat tegenkomt, de dingen waar je vaak niet bij stilstaat, dingen waar je aan voorbij loopt, allerlei mooie kleurendecors waar ook mensen zich meestal rond bewegen zonder dat ze daar werkelijk op letten.

Waar let je dan op?

Dat gaat heel breed eigenlijk. Ik ben de laatste jaren heel erg focust op eigenlijk dat ik de zaken wat meer abstract begint te bekijken, dat ik wat minder kijk naar de functie van allerlei elementen in de omgeving maar dat ik kijk van hoe ze met elkaar combineren, de kleuren en dan vind ik het altijd fijn om daar een menselijk element aan toe te voegen, dat je ziet dat in die omgeving die er een beetje ongewoon uit ziet dat daar ook nog mensen zich bewegen. Het ziet er heel anders uit wanneer jij dingen op een foto ziet dan wanneer je er zelf doorheen loopt zeg maar. Het kader maakt je omgeving heel anders.

Je fotografeert bijna uitsluitend in Antwerpen Centrum …

Ja, je kan zeggen dat ik 80 misschien wel 85 – 90% van al mijn foto’s in Antwerpen maak. Dat doe ik eigenlijk al heel wat jaren. Het is een beetje een bewuste keuze zelfs, omdat ik denk dat als je steeds op dezelfde plekken komt en jezelf dwingt om op dezelfde plaatsen te komen, dan word je ook gedwongen om steeds een nieuwe invalshoek te zoeken, om steeds op een andere manier die omgeving te bekijken, want elke keer dezelfde foto maken, ja, daar krijg je op de duur wel genoeg van, maar steeds iets anders verzinnen dat houdt de fotografie voor jezelf spannend, dat zorgt er ook voor dat je ook foto’s maakt die ook voor andere mensen steeds interessant zijn. Dus je leert daardoor eigenlijk beter zien naar mijn gevoel.

Wat zijn zo je favoriete plekken in Antwerpen?

Ik fotografeer voornamelijk eigenlijk grotendeels binnen de Leien zeg maar, dus het oude centrum, wat minder de drukste straten omdat daar het soms te hectisch is om een mooie rustige foto te maken, maar wel de de straatjes , de wat smallere en kleinere straten daaromheen, de universiteitsbuurt af en toe ook wel hier in de stationsbuurt, … Dus de nadruk ligt wel op zeg maar het centrum en wat er direct omheen ligt.

Het Centraal Station dat is natuurlijk een pareltje hè …

Ja, het Centraal Station daar heb ik me eigenlijk een beetje, een aantal jaren geleden meer in bekwaamd in deze vorm van fotografie, omdat je in het Centraal Station heb je een enorme diversiteit aan mensen die er rondlopen, maar ook in decors, je hebt het oude gedeelte, je hebt het nieuwere gedeelte, je hebt heel veel verschillende soorten licht heel veel sferen die allemaal samen komen in die ene kleine plek en het Centraal Station is nog altijd een plaats waar ik zeer graag kom en waar ik ook bijvoorbeeld workshops geef.

Wat houden die workshops dan in?

In die workshops ga ik met een klein groepje maximaal drie mensen ga ik allerlei aspecten eigenlijk van straatfotografie bekijken. We kijken naar interessante manieren om spannende composities te maken, om te leren spelen met licht, met decors, het gebruik van beweging, het gebruik van weerspiegelingen in fotografie, we gaan dat heel breed doen en natuurlijk ook het fotograferen van mensen zonder dat je de mensen om toestemming vraagt zodat je een heel spontaan beeld krijgt, maar ook wel met respect voor de privacy van de mensen, dat probeer ik wel een beetje in het oog te houden.

Waar kunnen we jouw foto’s zien?

Dat kan op verschillende plaatsen. Ik heb een tweetal accounts op Instagram, ik heb een eigen website die heet ‘Straatfotograaf.be‘, waar ik uitgebreid inga op allerlei aspecten van straatfotografie en ik heb dan nog een algemenere fotografie-website die heet dan marcpennartz.com.

Daarnaast zit ik ook op Facebook en op flickr.com en nog een paar andere sociale media.

© Aantwaarpe.be 2022

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
605VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws