6.2 C
Antwerpen
zaterdag, januari 22, 2022

Acteurs Peter Van den Begin en Stefaan Degand worden dokwerker

Met Peter Van den Begin en Stefaan Degand engageerde Cepa, de koepelorganisatie van de Antwerpse havenbedrijven, twee bekende acteurs als dokwerkers om hun collega-arbeiders te informeren over belangrijke onderwerpen als veiligheid, alcohol en drugs, digitalisering en diversiteit In vlotte en rake dialogen spelen beide rasacteurs hun rol alsof ze al jaren op de kaai staan. De mini-reeks, die de titel “Zwanst na nie” meekreeg, schiet vandaag uit de startblokken en zal geleidelijk aan worden verspreid via diverse kanalen. “Met humor willen we belangrijke, maar soms gevoelige boodschappen bespreekbaar maken”, zegt Cepa.

Of het nu tijdens de schaft is, op de kaai zelf of aan de kleerkastjes … Van den Begin en Degand spelen hun dokwerkersrol zo écht dat het lijkt alsof ze al hun hele leven “een boek” hebben. De dialectdialogen zorgen ongetwijfeld voor een glimlach bij wie de opnames voor het eerst te zien krijgt. Dat is alvast wat men bij werkgeversorganisatie Cepa voor ogen heeft. “We zetten vaak veiligheids- en andere campagnes op touw, maar nog nooit eerder deden we het op deze manier. Met de nodige zwans willen we belangrijke, maar soms gevoelige thema’s uit onze haven bespreekbaar maken onder de havenarbeiders”, vertelt Cepa-directeur Yann Pauwels.

De filmpjes werden al een tijdje geleden ingeblikt en zullen in de loop van dit jaar via diverse kanalen geleidelijk aan worden verspreid. Onder andere via het Facebook- en Instagramaccount Den Havenarbeider, dat Cepa al een hele tijd inzet. Uiteraard werden de scenario’s op voorhand uitgeschreven, maar Van den Begin en Degand legden er in hun geheel eigen stijl hun accent in. De aftrap wordt vandaag gegeven met een filmpje over veiligheid: “In deze aflevering geven de twee werkmakkers hun ongezouten mening over enkele belangrijke veiligheidsaspecten in onze haven, zoals smartphones tijdens het werk, de scheiding van mensen en machines op de werkvloer en de juiste veiligheidskledij. Op een authentieke manier leggen ze enkele opvattingen bloot die op de kaai leven, maar uiteindelijk komen ze door hun gesprek tot de juiste boodschap en inzichten”, zegt Pauwels. Cepa zet al geruime tijd sterk in op arbeidsveiligheid, en met succes: onlangs kondigde ze nog namens de Antwerpse havengemeenschap de schitterende resultaten aan van haar eerste meerjarenplan rond veiligheid. “Het aantal ongevallen per jaar is sinds 2016 bijna met de helft gedaald, en ook het aantal verletdagen per ongeval is stevig afgenomen”, aldus Pauwels. “Onze inzet voor veiligheid gaat onverminderd verder; dit sensibiliseringsfilmpje past helemaal in deze visie.”

De vier webisodes werden gerealiseerd in samenwerking met Leitmotiv (www.leitmo.tv), het conceptbureau dat onder andere ook de succesvolle webserie ‘Vuile Klap’ realiseerde.

Scenarist Emiel Van Wouwe ging praten met een aantal dokwerkers om het havenjargon onder de knie te krijgen en Hans Buyse stond in voor de regie. Precies omdat de filmpjes zo grappig zijn en niet te belerend, rekent men er bij Cepa op dat “Zwanst na nie” voer gaat zijn voor discussie, waardoor het op een vernieuwende manier enkele belangrijke boodschappen onder de aandacht brengt. “En op dit elan gaan we verder. Het is belangrijk om deze boodschappen te blijven herhalen, en dit willen we doen op creatieve manieren die een zo groot mogelijke impact hebben”, besluit Yann Pauwels.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

670FansLike
587VolgersVolg
148AbonneesAbonneer

Nieuws